İtalya Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Roma Üniversitesi ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Elause Sebaste Antik Kenti'nde ortaklaşa yürüttüğü kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Eugenia Equini Schneider, Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesinde bulunan antik kentteki 2008 yılı kazı çalışmalarının 20 Ağustos'tan bu yana devam ettiğini belirterek, "Elause Sebaste yerleşim merkezinde bu yıl 4 alanda kazı ve restorasyon çalışmaları yürütüyoruz. Çalışmalarımızın agora kısmında restorasyon, güney kısmında bulunan Bizans sarayında ise 3 alanda kazı çalışmaları yürütüyoruz. Sarayın güney kısmında yaptığımız kazılarda vazolar ve bir merdiven bulduk. Bu da sarayın bu kısmının ticaret amaçlı kullanıldığını gösteriyor" dedi.
Elause Sebaste'ye yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Schneider, "Şu ana kadar sadece Amfi Tiyatroyu ziyarete açtık. Bu yılki çalışmaların sonunda Agora kısmına da pano ve korkuluklar yerleştirerek burayı da ziyarete açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Sarayın çok büyük bir yapı olduğunu ve yapılışının Helenistik çağlara kadar uzandığını söyleyen Doç. Dr. Emanuelle Borgia ise, "Yapısı itibariyle Anadolu'da eşi ve benzeri bulunmayan bir saraydır. Orta kısımda bulunan yuvarlak yapılar bu sarayı diğer saraylardan ayıran en büyük özelliktir. En az iki katlı olan sarayda yaptığımız kazılarda karşımıza çıkan mermerler bu sarayda yaşayan halkın oldukça zengin olduğunu gösteriyor" dedi.
14 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında sarayda Roma ve Bizanslıların yaşadığını öğrendiklerini ifade eden Borgia, "Ancak sarayın hangi toplum tarafından yapıldığına dair bir buluntuya rastlamadık. Ümit ediyoruz ki kazıda çıkacak olan yazıtlar bize kalenin hangi zamanda ve hangi topluluk tarafından inşa edildiğini gösterecek" diye konuştu.