10
Ocak
2025
Cuma
MERSİN

Aşut'tan Global kriz değerlendirmesi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (MTSO) Şerafettin Aşut, global krize karşı pembe tablolar çizilmesini istemediklerini ve bugün gelinen noktada da en çok ihtiyaç duyulan şeyin de moral olduğunu söyledi.

Aşut, toplumun tüm kesimlerine çağrıda bulunarak; krizi arttırabilecek girişimler yerine moral pompalayacak davranış ve çalışmalarda bulunulmasını istedi.

MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte '2008 Yılı Ekim Ayı Ekonomik Göstergeleri'ni değerlendiren Aşut, Türkiye geneli ve buna bağlı olarak Mersin özelini ele alarak, kentin dış ticaret hacminin daralma sürecine girdiğinin altını çizdi. Şerafettin Aşut, ihracat ve ithalatın ekim ayında, bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ciddi bir gerileme içerisine girdiğinin gözlemlendiğini belirtti. Aşut, "Ancak 2007 yılının Ekim ayı ile kıyaslandığında hala ihracat ve ithalatta artışın devam ettiği görülmektedir. İthalatta Temmuz ayında başlayan eğilim, ihracatın ithalatı karşılama oranını yükseltiyordu. Ancak Ekim ayından itibaren ihracattaki gerileme oranının yeniden bozulma trendine girebileceğini ortaya koyuyor. Burada tek teselli ise ithalatın daha fazla geriliyor olmasıdır" dedi.

Mersin Serbest Bölgesi'nde 2005 yılının Ocak-Ekim Dönemi'nde faaliyet gösteren firma sayısının 497 iken; bu rakamın 2008 yılının aynı döneminde 421'e gerilediğine işaret eden Aşut, firma sayısındaki daralmaya karşın, 2005 yılından 2007 yılına kadar istihdamda artış olduğunu, 2008 yılının Ocak-Ekim Dönemi'nde ise firmaların sağladığı istihdamın azaldığı vurguladı.

Mersin Limanı'ndaki iş hacmindeki artışın bu yılın ilk 10 ayında artış gösterdiğini, ihracat, ithalat, transit ve dahili yük trafiğinde ki artışın il açısından sevindirici olduğunu dile getiren Aşut, "Limandan gerçekleştirilen ihracattaki artış bu yılın Ocak-Ekim Dönemi'nde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13, ithalat ise yüzde 11 oranında artış gösterdi. Buna karşın dahili işler için liman kullanımı yüzde 3.9 oranında artarken, transit ticaret için liman kullanımındaki artış yüzde 43 arttı" diye konuştu.

Aşut, Türkiye genelinde protesto edilen senet tutarındaki artışın yüzde 23'lük bir artış göstererek 671 milyon YTL seviyesine ulaştığını, Mersin'de protesto edilen senetlerin, özellikle 2006 yılı ortasından itibaren nakit sıkışıklığındaki artışı gösterdiğini ve 2007 yılının Ekim ayında en uç noktaya ulaştığını anlattı. Doğal olarak bu yıl Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre protesto edilen senet tutarı sınırlı kaldığını belirten Aşut, senet sayısı açısından bakıldığında da Mersin'de senet sayısında hissedilir bir yaşandığını ortaya koydu.

Mersin'in merkezi bütçeye katkı sağlamaya devam ettiğini ifade eden Aşut, bunun yanında gelir-gider açısından da kentin, Türkiye sıralamasında kendisine 5. sırada yer bulduğunu söyledi. Aşut, "2008 yılının Ocak-Ekim döneminde ilimizden toplanan gelir, bir önceki yıla kıyasla yüzde 9 artarak 3 milyar 54 milyon YTL'ye ulaşırken, ilimizin bütçeden aldığı harcamalar ise yüzde 14 oranında artarak 1 trilyon 260 milyar YTL oldu. Bütçeye katkı açısından ilimiz bu yılın on ayında harcamaların yüzde 242'si kadar gelir üretmiş oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise bu oran yüzde 252 olarak gerçekleşmiştir" ifadesini kullandı.

Dış ticaret hacminin daralma sürecine girdiğini, ancak buna rağmen ekim ayının Mersin Serbest Bölgesi açısından oldukça verimli bir ay olduğunu da sözlerine ekleyen Şerafettin Aşut, "Limandaki faaliyetler sevindirici. İlimiz, protesto edilen senet sayısı da tutarı da Türkiye genelinin altında. Mersin nakit kredi kullanımında Türkiye geneline uygun hareket ediyor. KOBİ'ler teşvik belgeli yatırımlarda daha istekli, sanayide enerji tüketimindeki artış sürüyor. İlimiz Merkezi Bütçe'ye net katkı sunmaya devam ediyor. İş başvurularında ki artışa karşın açık iş sayısı ve işe yerleştirmelerde artış var" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2008 Perşembe 16:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?