Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Burakgazi, Mersin ile Adana'nın bölgesel kalkınma modeli ekseninde bir araya gelip güçlerini birleştirmesi gerektiğini söyledi. Burakgazi, güçbirliğinin sağlanmasıyla birlikte her iki kentin de sorunlarından arınıp kalkınabileceğinin altını çizdi.
Mersin ve Adana kentlerinin 22-26 Ekim 2008 tarihleri arasında aynı içerikli bir fuarı farklı mekanlarda, ancak aynı zamanlarda açmasıyla ilgili olarak tartışmalar devam ediyor.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın Mersin'e yönelik; "Bölgecilik yapıyorlar" suçlamasına MTSO Başkan Yardımcısı Faik Burakgazi'den yanıt geldi. Faik Burakgazi, yaşanılanların bir diyalog noksanlığıyla birlikte karşılıklı görüşmeme ve bölgesel sorunların birlikte planlanmamasından kaynaklandığını, bu durumun da bir an önce aşılması gerektiğini savundu.
Son 20 yıllık zaman diliminde dünya ölçeğinde gelişen konseptle birlikte ülkelerin kalkınmasında bölgesel kalkınma modellerinin baz alındığına işaret eden Burakgazi, Avrupa, Güneydoğu Asya ve Amerika başta olmak üzere söz konusu model üzerinde birçok coğrafyada mutabakata varıldığını hatırlattı.
Burakgazi, "Türkiye'de Doğu Akdeniz Havzası'nın bir metropol içinde gelişmesi konusunda bizim Adana ile birlikte oturup konuşmamız ve bir mutabakata varmamız gerek. Açıkça söylemek gerekirse; Mersin ve Mersinli yöneticiler bu konuda kendi üzerlerine düşeni yapıyor. Ancak ne yazık ki, Adana'da havaalanı örneğinde olduğu gibi müşterek düşünmenin, müşterek formüller geliştirme konusunda geri duruluyor. Tabii ki Adana, geçmişinden daha eski bir sanayi kenti olması nedeniyle kendine bir ağabey, bir büyük rolü biçiyor. Belki böyle bir şeye hakkı vardır, ama bugün artık eski kriterler devrede değil" dedi.
Mersinli ve Adanalı yöneticilerin aklı selim davranıp, sorun ve sıkıntıların çözümünde basını aracı kılmadan, bölgesel kalkınma modelleri üzerinde tartışması önerisinde bulunan Faik Burakgazi, "Bölgesel Çukurova Havaalanı" konusunda yaşanan tartışmalara dikkat çekti ve Adana Valisi İlhan Atış'ın açıklamalarını hatırlattı.
Burakgazi, Vali Atış'ın havaalanı konusunda kamuoyunun baskısı nedeniyle açıklama yapmak zorunda bırakıldığını iddia etti. Bu noktada Mersin ve Adana'da aynı tarihlerde ve aynı içerikteki fuar organizasyonlarının yapılmasının gücün bölünmesi anlamını taşıdığını ve bu nedenle yapılan tartışmaların da haklılık payı taşıdığını ifade eden Faik Burakgazi, bunun da açık yüreklilikle ortaya konulması gerektiğini kaydetti.
Burakgazi, "Bizim Çukurova Fuarcılık A.Ş.'ye üye olmamız gerektiğini rahmetli Kadri Şaman'ın başkan olduğu dönemde tartıştık. Bu üyeliğin gerekliliğini yerine getirme konusunda hemfikir olduk. Ve kendilerine şunu teklif ettik ve dedik ki; 'Çukurova Fuar Alanı'nı kentin dışına yapacağımıza gelin biz bunu Yenice civarında bir yere yapalım.' Her iki kent de güçlü olduğu alanlarda fuarlar açmalı. Mesela Mersin olarak otomobil sektöründe Adana gibi fuar açılışı yöntemine gitmek istedik. Ama ne yazık ki o zaman bize güldüler. 'Ya böyle bir şey olur mu?' dediler. Bugün gelinen noktada bunun ne kadar gerekli olduğunu hep birlikte görmekteyiz ve şimdi arayışlarda bu yönde yapılıyor" diye konuştu.
Bölgesel Çukurova Havaalanı'nın, Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde yapılması durumunda, bölgeye aynı zamanda da bir lojistik merkeziyle birlikte 'Dünya Ticaret Merkezi'nin de yapılması gerektiğine işaret eden Burakgazi, bu durumun da konunun dönüp dolaşıp bölgesel kalkınma modeli üzerinde yoğunlaştığını gözler önüne serdiğini belirtti. Faik Burakgazi, bu durumun farkında olduklarını ve sadece MTSO'nun değil, Mersin'in tüm dinamiklerinin söz konusu söylemleri geliştirdiğini, ancak buna rağmen Adana'nın gelişmelerin farkında bile olmadığını söyledi.
Adana'nın bir takım değerlerini muhafaza etmeye çalıştığını, "Bunlar bizim elimizden gitmesin" mantığıyla olaya yaklaştığını belirten Burakgazi, bu anlayışın da küçük kalmayı peşinen kabul etmek anlamına geldiğini ileri sürdü. Burakgazi, "Bu anlayış aynı zamanda da Adana'nın gelişmeyi, büyümeyi istemediği anlamına gelir. Oysa bölgesel bir havaalanı, bu bölgeyi uçurur. Bunu görmezden gelmenin imkanı var mı?" diye sordu.
Burakgazi, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ama hala Adana'da 'küçük olsun benim olsun anlayışı' hakim. Tabii bunları söylerken birilerini suçlamak adına söylemiyoruz. Bütün çabamız Adana'nın da bu olayla ilgili görüşler geliştirmesidir ve oturup bizlerle konuşmasıdır. Bu konuda birlikte fikir geliştirmemizdir. Bölgesel modelden başka bir çıkar yoktur. Yoksa siz orada 10 defa daha fuar açarsınız, sonra da Aytaç Durak çıkıp; 'İşte fuar çok zayıf geçiyor, Mersin'de aynı gün yaptı. Biz onlara söylemiştik' diye açıklama yapar. Ama bunlar da çare değil. Bir araya gelip güçlerimizi birleştirerek, büyük formüller üzerine yoğunlaşmamız lazım."