22
Aralık
2024
Pazar
MERSİN

Bilinçli üretim, serada verimi arttırıyor

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Laboratuvar Şefi Ziraat Yüksek Mühendisi Rasim Arslan, serada üretim yapan çiftçilerin, küçük ayrıntılara dikkat ederek verim kaybını en aza indirebileceğini söyledi.

Sera üreticilerine yönelik eğitimlere katılan Arslan, üreticilerin yapmış olduğu hataların genellikle aynı olduğunu belirterek, “Seralarda yapılan aşırı dikimle çiftçinin kazancı artmaz, aksine verim düşer” dedi. 1 dekarlık serada 2 bin ile 2 bin 800 bitki yetişebileceğini ifade eden Arslan, “Birçok çiftçimizin 1 dekara 5 bin ile 8 bin bitki diktiğini gördüğümüz oldu. Bu yanlış bir uygulamadır. Çiftçilerimiz fideler aşılı olmadığı halde bitkiyi çift kol üzerinden götürmüşler ve bitkilerin sık olmasına neden olmuşlar. Dolayısıyla verim kayıpları olmuş. Oysa ki daha az bitki dikerek aşılı fide üzerinden çift kol sürümü sağlayabilirler ve verim düşüklüğünü ortadan kaldırabilirler" diye konuştu.

Çiftçiler tarafından yapılan bir diğer hatanın da erken dikim olduğunun altını çizen Arslan, “Bitkiler erken dikildiği için bitkilerin toprak ve hava sıcaklığı, yani optimum istemiş olduğu sıcaklığa ulaşmadığından, bitkiler yeteri kadar gelişememiştir. 1 ay sonra istenilen sıcaklığa ulaşınca da bitkilerin gövdesi kalınlaşmış boğumları sıklaşmış istenilen üründe oradan alınmaya başlanmıştır. 1 aylık dönemde büyüyen bitki 50 santimetre ile 1 metre mesafede hiçbir meyve göbeği oluşumuna izin vermemiş, boş kalmalar olmuş. Çiftçimiz kar edeyim derken, verim düşüklüğüyle karşılaşmıştır” dedi.

Üreticilerin mutlaka tek dikime geçmesi gerektiğini belirten Arslan, “Çiftçimiz çift dikim yaparak fide maliyetini 2 katına, fide dikim işçilik maliyetini 2 katına, toprak işleme maliyetini 2 katına çıkartarak, maliyeti oldukça yükseltiyor. Çiftçimizin karı azalmış oluyor. Bizim çiftçimize önerimiz seralarımızın havalandırılması, ışıklandırılması ve sera yüksekliklerinin artırılarak tek dikime geçmelidir” şeklinde konuştu. Çiftçilerin toprak ve yaprak analizi yaptırmalarının faydalı olacağını vurgulayan Arslan, “Ürün ceviz iriliğine ulaşınca bitkinin yaprak analizi yapılarak, beslenmesi hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Bu analize göre teşhis konan noksanlara göre de bitkinin beslenmesi yapılmalıdır. Çiftçilerimiz gübreleme yaparken gübrelerin içeriklerine bakarak gübrelerini almalıdır. Besin değeri yüksek olan gübrelerin daha ucuz, besin değeri daha düşük olan gübrelerin daha pahalı olduğunu da yer yer görmekteyiz. Çiftçilerimiz bu noktaları ise mutlaka dikkate almalıdır” diye konuştu.Arslan, çiftçilerin daha bilinçli ve işi tekniğine uygun olarak yapmalarının kendi menfaatlerine olacağını da kaydetti.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 11:19:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?