22
Aralık
2024
Pazar
MERSİN

Bodur elmacılığa rağbet artıyor

Mersin'in Silifke ilçesinde, bodur elmacılığa olan ilginin her geçen yıl arttığı, 5 yıl önce 6 dönüm olan üretim alanının bugün 150 dönüme ulaştığı bildirildi.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, Seydili köyünde, 2004 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca verilen 5 yıllık faizsiz krediyle oluşturulan Hasan Taş'a ait elma bahçesinde incelemelerde bulundu.

Gün, bu bahçenin, 2 yıl geri ödemesiz, 3 yıl eşit taksitlerle verilen faizsiz krediyle kurulduğunu belirterek, "Oluşturulan elma bahçesi düzenli aralıklarla kontrol edilerek, ilaçlama, budama ve gübrelemesi teknik elemanlarımız nezaretinde yapıldı. Üreticilerimizden gelen talep doğrultusunda ilçemizin kırsal kesimindeki birçok köyde bu şekilde bodur elma bahçeleri oluşturduk" dedi.

İlçede 2003 yılında 6 dönüm alanda başlayan bodur elma üretiminin bugün 150 dönüm alanda devam ettiğini kaydeden Gün, "Rekoltenin ve fiyatın yüksek olması nedeniyle köylü bodur elma üretimine büyük rağbet göstermeye başladı ve önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır. Şu anda ilçe merkezinde Kabasakallı ve Sarıcalar mahalleleri ile Kavak, Seydili, Sökün, Kurtuluş, Örenköy, Şahmurlu, Örenköy, Cambazlı, Kırobası köylerinde bodur elma üretimi yapılıyor. Ekim ayı sonuna kadar bu bahçelerden 600 ton ürün hasat edilecek" diye konuştu.

Bahçelerde Red chieh, mondial gala, anna, jersey mac çeşidi bodur elma üretiminin yapıldığını vurgulayan Gün, şunları söyledi:

"Bodur elmada verim ve kalitenin yüksek olması yanında dayanıklılığı da üretici açısından cazibe yaratıyor. Ayrıca normal fidanlarda dikimden 6 yıl sonra ürün elde edilirken, bodur elmada 2 yıl sonra ürün alınmaya başlanıyor. Bodur elmada hastalık ve zararlılarla mücadele, seyreltme ve hasat gibi işlemlerin daha rahat yapılması önemli oranda tasarruf sağlıyor."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 10:31:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?