Mersin'de orman zararlılarıyla mücadele çalışmaları kapsamında; çam kese böceklerine yönelik olarak doğada bulunan bir milyon 600 bin yumurta koçanının toplandığı bildirildi. Her koçanda 200 yumurtanın olduğu hesaba katıldığında da bu rakamın 320 milyon adede ulaştığı kaydedildi.
70 bin hektarlık genç ormanlık alanda yürütülen çalışmalarla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, buradaki amaçlarının kayıpların en aza indirilerek, dirençli ve sağlıklı ormanlar oluşturmak olduğunu dile getirdi. Mustafa Gözükara, orman zararlısı böceklerin orman yangınlarından çok daha tehlikeli ve riskli olduğuna dikkat çekerek, bu noktada da söz konusu zararlılarla ilgili olarak başlatılan çalışmaların büyük bir titizlikle sürdürüldüğünü anlattı.
Çam kese böceğinin, çam ağaçlarının yapraklarını yediği ve bu ağaçları zayıf düşürerek gelişmesini engellediği gibi artım kayıplarına sebep olduğunu ifade eden Gözükara, Tarsus'tan Anamur'a kadar olan bölgedeki 70 bin hektarlık genç orman sahasında çam kese böceklerine karşı çalışmaların devam ettiğini, ekim ve kasım aylarında orman zararlısı böceklere ait olan yumurta koçanlarını da toplattıklarının bilgisini verdi. Gözükara, "Buna bağlı olarak bir milyon 600 bin yumurta koçanını toplayarak, böceklerin
ormanlara zarar vermeden doğadan uzaklaştırdık. Herbir yumurta koçanında yaklaşık 200 adet yumurta olduğunu hesaba katarsak bu rakam 320 milyon adede ulaşıyor. Bunun yanında da 2 milyon kese toplatıyoruz. Her kesenin içerisinde 150-300 adet arasında tırtılı çam ağaçlarına zarar vermeden uzaklaştırıyoruz" dedi. Tüm bu işlemler için yaklaşık bin yöre insanının çalışmalara dahil edildiğini hatırlatan Gözükara, böylelikle de köylülere 300 bin TL'lik bir maddi destekte bulunmuş olduklarını da sözlerine ekledi.