Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, özellikle kızılçam ve karaçam ormanlarına büyük zararlar veren çamkese böceği ile mücadele kapsamında, böceğin yumurta koçanlarının toplanmaya başlandığını bildirdi.
Gözükara, yaptığı açıklamada, dumansız yangın olarak adlandırılan ve ormanlara yangından daha çok zarar veren orman zararlısı böceklerden bir tanesinin de çamkese böceği olduğunu hatırlattı.
Çamkese böceği ile mücadelenin, ağaçlarda oluşan ve içinde çamkese böceğinin tırtıllarının barındığı keselerin toplanarak imhası şeklinde yapıldığını kaydeden Gözükara, şu anda Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait ormanlarda çamkese böceği tırtılları daha oluşmadan, ağaçların ibreleri üzerine konulan yumurta koçanlarının toplanması metodu ile erken, ekonomik ve hızlı mücadele yapıldığını vurguladı.
Çamkese böceğinin, özellikle kızılçam ve karaçam ormanlarında tahribatlar yaparak ağaçların ibrelerini yemek suretiyle büyümelerini yüzde 40 oranında engellediğini ifade eden Gözükara, "Aynı zamanda ağaçlara öldürücü özellikteki kabuk böcekleri musallat olur. Çamkese böcekleri kelebek halinde iken bu mevsimde çam ağaçlarının yeşil ibrelerine yani iğne yapraklarına yumurtalarını koçan oluşturacak şekilde bırakıyorlar. Koçanlardaki yumurtalar gelişerek tırtıl haline dönüşür ve ağaçların iğne yapraklarını yiyerek büyür ve gelişirler. Bölge Müdürlüğümüz sınırları içinde 60 bin hektar ormanımız bu böceğin tehdidi altında olup, tamamında mücadele etmekteyiz. Şu anda yaptığımız bu mücadele metodu ile ibrelerdeki yumurta koçanlarını toplatıyoruz. Bu yumurta koçanları üzerine faydalı bir sinek ayrıca yumurtalarını bırakmakta ki, bu faydalı sineğin bıraktığı yumurtalar çamkese böceği yumurtasının içinde gelişmekte. Faydalı sineğin yumurtaları bu esnada çamkese böceğinin yumurtalarını tahrip etmekte ve böceğin tırtıllarının oluşmasını ve dolayısıyla ağaçların ibreli yapraklarının yenilmesini önlemektedir" dedi.
Bu metot sayesinde 150 bin YTL tasarruf sağlanırken, daha kısa sürede zararlıların yok edildiğini ve ağaçlardaki tahribatın önlendiğini belirten Gözükara, diğer orman zararlıları ile mücadelenin de ayrıca devam ettiğini sözlerine ekledi.