22
Aralık
2024
Pazar
MERSİN

Çamkeseyle mücadele başladı

ORMAN ZARARLILARIYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman zararlılarıyla mücadele çalışmaları kapsamında, laboratuvarlarda üretilen calasoma böceklerinin ormanlık alanlara bırakılmaya başlandığı bildirildi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, yaptığı açıklamada, sorumluluk bölgelerindeki ormanlarda 93 bin hektar sahada zararlı böceklerle biyolojik, biyoteknik, mekanik ve kimyasal yollarla mücadele ettiklerini belirtti. Bölge Müdürlüğü olarak doğaya uygun bir mücadele metodu olan biyolojik yolla mücadeleye önem ve yoğunluk verdiklerini vurgulayan Gözükara, bu çerçevede, zararlı böcekleri yok eden kuşlar için 3 bin adet kuş yuvası asıldığını, 50 adet karınca kolonisi konuşlandırıldığını ve 2010 yılı için 30 bin adet çamkese böceği yok edicisi olan calosoma böceği üretildiğini söyledi.

Ormanlara zarar veren en önemli zararlılardan birinin de çamkese böceği olduğunu ifade eden Gözükara, bu böceğin en büyük yok edicisinin ise calosoma böceği olduğunu kaydetti. Calosomaların Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ndeki 3 adet laboratuvarda üretilerek doğaya bırakıldığını dile getiren Gözükara, "Ormanlarımız için en önemli tehlikelerden biri de böcek zararlılarıdır ki, biz bunlara 'dumansız yangın' da diyoruz. Özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak ormanlarımız üzerindeki bu olumsuzluklar, bazı zararlıların artmasına da yol açmıştır. Bu zararlılar ormanlarımızı tahrip etmekte ve ağaçlarımızın zayıf düşmesine sebep olmaktadır. Şu anda çamkese böceği ile mücadele ediyoruz. Bu çerçevede mekanik mücadele, yarı biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele ve biyolojik mücadele yapıyoruz. Bazen aynı saha içerisinde bu metotlardan bir kaçını birlikte uyguluyoruz. Biyolojik mücadele çerçevesinde yırtıcı dediğimiz calasomaları laboratuar ortamında üreterek çamkese böceğinin zararlarının fazla olduğu bölgelere bırakıyoruz. Çamkese böcekleri ağaçlarımızın ibresini yiyerek zayıflamasına, hastalanmasına ve büyüme kaybına sebep olmaktadır. Bu mücadele ile hem ormanlarımızı daha sağlıklı hale getiriyoruz hem de bu şekilde zayıf düşen ağaçlarımıza diğer zararlı böceklerin musallat olmasının önüne geçmiş oluyoruz" dedi.

Bir adet calasoma böceğinin günde ortalama 10-11 tane çamkese böceği tırtılını yediğini ve bu böceklerin ortalama 4 yıl yaşadığını belirten Gözükara, 3 aylık sezonda bir calasoma böceğinin 350-400 adet çamkese böceği tırtılını yediğini, böylece hem doğadaki dengeyi muhafaza ettiklerini hem de diğer faydalı böcekleri korumuş olduklarını söyledi.

ORMAN ZARARLILARIYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2010 Salı 10:53:02
Güncelleme :6 Nisan 2010 Salı 11:10:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?