Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yaralı halde bulunarak, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde tedavi altına alınan 45 kilo ağırlığındaki caretta caretta türü deniz kaplumbağası, kendisine uzanacak olan yardım elini bekliyor.
Tedavi amacıyla 20 Mayıs'ta MEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne getirilen caretta caretta için Tıp Fakültesi öğretim üyeleri seferber oldu. Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde suni havuza alınan ve görme bozukluğu yaşadığı belirlenen kaplumbağaya, ilk etapta açık yara tedavisi ve vitamin uygulaması yapıldı. Daha sonra Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Ergene başkanlığında 6 uzman hekimin de katıldığı bir ameliyatla ilk cerrahi operasyon gerçekleştirilirken, "Şanslı" adı verilen caretta carettanın ameliyat sonrası sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi.
Prof. Dr. Serap Ergene, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanslı'nın kafatasında bulunan kırık kemiğin yapıştırıcı bir malzeme ile kapatılması için operasyon gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Şanslı'nın 10 gün içerisinde kendisini toparladığı takdirde ikinci bir ameliyata gireceğini bildirdi. İnsanlarda kullanılan Allomatrix suni deri kullanılarak kırığın onarılmaya çalışıldığını belirten Ergene, "İlk ameliyatta bu derinin maliyeti bize bin dolar oldu. Eğer yaralı caretta caretta 10 gün içerisinde kendisini toparlarsa, bu kez yine bir ameliyat gerçekleştirilecek ve o zaman da 2 bin dolar gerekli" dedi.
Şanslı'nın tedavisi için yardım kampanyası başlatmayı planladıklarını dile getiren Ergene, "Gönüllü vatandaşlarımızın yardımcı olmasını bekliyoruz. Şu ana kadar yapılan harcamaları biz hocalar olarak kendi cebimizden karşıladık ve karşılıyoruz da. Ancak, ikinci ameliyat için maddi desteğe ihtiyacımız var. Şanslı'nın hayatta kalabilmesi için her gün ilaçlarını düzenli olarak alabilmesi gerekiyor. Bunun günlük maliyeti de 30 YTL" diye konuştu.
Yumurtalık sahilinde vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan caretta caretta türü deniz kaplumbağası, Adana'da tedavisi mümkün olmadığı için 20 Mayıs'ta Mersin Üniversitesi'ne getirilmişti.