Mersin'in merkez ilçesi Akdeniz Belediyesi tarafından, Kazanlı kumsalında yuvalanan ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Caretta Caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının popülasyonlarının korunması amacıyla, sahil bandında temizlik kampanyası düzenlenerek yuvalar koruma altına alındı.
'Dünya Çevre Günü' kutlamalarına denk gelen etkinlik kapsamında, Akdeniz Belediyesi ekipleri, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nden öğretim görevlilerinin de desteği ile Kazanlı sahilinde temizlik yaptı. Kazanlı halkı ve bölgedeki ilköğretim okulu öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği temizlik kampanyası çerçevesinde, yaklaşık 5 kilometrelik sahilde, özellikle yavru çıkış döneminde sorun yaratabilecek kamışlar, cam ve plastik gibi her türlü atık toplanırken, üniversite öğretim görevlileri de deniz kaplumbağalarının yuvalarının üzerine koruma amaçlı uyarı levhaları dikti. Yine belediyeye ait iş makineleri yardımıyla da sahilin dışında bulunan atıklar toplanıp bölgeden uzaklaştırılırken, sahilin üst tarafında da tesviye çalışması yapıldı.
Çalışmaları değerlendiren Akdeniz Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, denizden gelen ve piknikçiler tarafından sahilde bırakılan her türlü atığın toplandığını belirtti, vatandaşlardan da duyarlılık istedi. Arslan, “Akdeniz Belediyesi olarak doğal çevrenin ve canlıların korunması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bilim adamlarımızın da katılımıyla gerçekleşen projeye katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde, temizlik kampanyamızı Kazanlı sahilinde başlatmamızın nedeni de hem sahilde yuvalanan Caretta Carettaların geçişlerini kolaylaştırmak hem de temiz bir plaj oluşturmaktır. Bu tür projelere katkı ve desteğimiz her zaman devam edecektir” dedi.
KAZANLI, TÜRKİYE'DE CARETTA CARETTALARIN 20 ÜREME KUMSALINDAN BİRİ
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Aşkın Hasan Uçar ise, Kazanlı sahilinin, Caretta Carettaların Türkiye'deki 20 önemli üreme kumsalından birisi olduğuna dikkati çekti. 2010 yılı üreme sezonunda Kazanlı kumsalındaki 583 yuvadan 562'sinin yeşil deniz kaplumbağalarına (Chelonia mydas), 21'inin de Caretta Carettalara ait olduğunu belirten Uçar, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Akdeniz Belediyesi ile birlikte Kazanlı kumsalında temizlik kampanyası gerçekleştirdik. Akdeniz Belediyesi ve yetkililere gösterdikleri duyarlılık için teşekkür ediyoruz. Bu çalışmamızın, üreme sezonu boyunca periyodik olarak sürdürülmesini hedefliyoruz” diye konuştu.
Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında bulunan deniz kaplumbağalarının, Türkiye'de Adana-Yumurtalık, Hatay-Samandağ, Silifke-Göksu Deltası ile birlikte Akdeniz ilçesinin Kazanlı kumsalında üreme alanları bulunuyor. Kazanlıda yuvalanan yeşil deniz kaplumbağaları ile Caretta Carettalara yönelik 'Kazanlı Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Popülasyonlarının Araştırılması, İzlenmesi ve Korunması Projesi' 11 yıldır devam ediyor. Mersin Çevre ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde süren proje, MEÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Serap Ergene yönetiminde, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Aşkın Hasan Uçar'ın Proje Yürütücülüğü yardımcılığında sürdürülüyor.