Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, çiftçiler tarafından yakılan anız ateşinin orman yangınlarına dönüşmemesi için vatandaşları broşür ve afişlerle uyardı.
Bu amaçla hazırlanan 30 bin el broşürü ile 10 bin afiş, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 8 Orman İşletme Müdürlüğü'ne dağıtıldı.
Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Mersin'in birinci derece yangına hassas bölgeler arasında yer aldığını hatırlatarak, nüfusun yüzde 22'sinin orman içi veya ormanın yakınında yaşadığını kaydetti.
Buradaki insanların büyük bölümünün geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu vurgulayan Gözükara, bu nedenle özellikle yöre insanının geleneksel şekilde bahçelerinde ve tarlalarında oluşan kuru ot, bahçe artıkları ve anızları yakma alışkanlıklarının bulunduğunu belirtti.
Özellikle rüzgarın şiddetli estiği günlerde havadaki nem oranının düştüğünü, bu kritik günlerde yakılan bahçe ve anız ateşinin kontrolden çıkarak büyük afetlere dönüştüğüne dikkat çeken Gözükara, "Bu afetler yöre insanımızın can ve mal emniyetini tehlikeye soktuğu gibi ülkemizin akciğerleri olan ormanlarımızın da yanmasına neden olmaktadır. Bölgemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 20'si bahçe ateşi, yüzde 30'u da anız ateşinden meydana gelmekte, insanlarımızın ve ormanlarımızın zarar görmesine neden olmaktadır. Orman yangınlarına karşı halkımızın dikkatini çekmek, bilinçlendirmek ve yaptıkları işlere ait yasal sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla 30 bin adet el broşürü ve 10 bin adet afiş hazırlatarak 8 Orman İşletme Müdürlüğüne gönderdik" dedi.
Gözükara, orman yangınlarına sebebiyet verenlere 1 yıl hapis ve 3 bin ile 23 bin TL arası ağır para cezası verileceğini de sözlerine ekledi.