22
Aralık
2024
Pazar
MERSİN

Çiftçilerin yol isyanı

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Sökün Köyünün Eğriağaç ve Boğaz mevkisinin yolları vatandaşları canından bezdirdi.

Dünyaya çilek ihracatının tozlu ve çamurlu yollardan yapıldığına dikkat çeken çiftçiler bir an önce 10 kilometrelik yollarının yapılmasını istediler. Kışın yağmur suları ile balçık tarlasına dönen yol araçlara büyük zarar verirken Köy sakinleri yetkililerin bu yolları denetlemesini istiyor.

Bu utanca bir an önce yetkililerin dur demesi gerektiğini belirten Ali Barbaros, “Yazın tozdan kışın çamurdan ne tarlamıza gidebiliyoruz ne de bahçemize gidebiliyoruz. Özellikle kışın köstebek yuvasını andıran bu yolda tarlamızın veya bahçemizin bakımına gidemiyoruz. Ne kamyon geçebiliyor ne de traktör gidebiliyor. Dünyaya çilek ihracatı yapıyoruz. Bu çilekler kamyon kasalarında 10 km mesafede toz toprak içerisinde soğuk hava depolarına gidiyor. Çilek toplayan işçiler toz toprak içerisinde çilek topluyorlar. Yol kenarlarında ki çilek tarlaları toz içerisinde kalıyor. Bu tozlar çilekte hastalık yapıyor. Bitki kalitesini düşürüyor. Verimi düşürüyor. İlaç maliyetini arttırıyor. En önemlisi bu köyde yaşan insanlar sürekli bu tozdan hastalanıyor. Bu konuda tüm yetkili kurumları göreve çağırıyoruz” dedi.

Yazın buğday hasadının başlaması ile birlikte yine aynı sorunların baş göstereceğini kaydeden Ahmet Demir ise, “Bu yollarda gidilmiyor, her zaman bu yolları kullanmak zorundayız, araçlarımız sık sık arıza yapıyor. Yetkililer geçici de olsa yaz kış demeden bir çözüm bulmalı. Bu yollarda bu şekilde gitmek mümkün değil. Buğday tarlamıza gidemiyoruz. Özellikle kışın yağmur ve çamurdan dolayı ilaçlamaya gidemiyoruz. Çünkü hiçbir araç tarlamızın olduğu yere gidemiyor. Bir an önce tüm yetkili kurumlar yollarımızın alt yapısını yapmalı, şarampolleri yapmalı ve mucur dökerek bu yolları kullanışlı hale getirmelidir. Köyümüzde Çilek, buğday, mısır, susam, yer fıstığı, kavun, karpuz, domates, narenciye ve nar üretimi sıklıkla yapılmaktadır. Bu meyveler yazın tozdan zarar görmektedir. Özellikle şu an hasadı yapılan çilekler toz toprak içerisinde soğuk hava depolarına götürülüyor” diye konuştu.

Şanlıurfa’dan çilek toplamaya gelen çilek işçisi Doğan Arı, öğlen paydosunda yemeklerini tozlu topraklı bir ortamda yediklerini belirterek, “En çok biz işçiler bu tozdan ve topraktan etkileniyoruz. Çilek tarlaları bu tozlu yollara çok yakın. Bizde bu tozlu yolların yakınında öğlen yemeklerimizi yiyor ve bu tozlu havaya teneffüs ediyoruz. Bir an önce bu yolların yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2012 Çarşamba 17:01:44
Güncelleme :2 Mayıs 2012 Çarşamba 17:22:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?