22
Aralık
2024
Pazar
MERSİN

Çiftçinin yeni gözdesi 'kapari'

Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde, iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın tarımı olumsuz etkilemesi nedeniyle, çiftçilere alternatif ürün olarak gösterilen ve geçen yıl 1 dekarlık alana deneme amaçlı dikilen 'kapari' bitkisinden olumlu sonuç alındığı bildirildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl deneme amaçlı dikilen kapari tohumlarının yüzde 75'inin çiçeklendiğini, bu bitkilerden de yüzde 32'sinin bitki başına 10 adetten fazla sürgün verdiğini belirterek, bunun ilk dikim için büyük başarı olduğunu kaydetti.

Çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitki olan ve üretimi tohumla yapılan kaparinin genellikle gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Koç, sıcaklıktan, kuraklıktan, dondan, kırağıdan ve doludan zarar görmeyen bu bitkiden ilk yıl dekara 75 ile 100 kilogram arasında çiçek tohumu elde edilmesinin beklendiğini belirtti.

Prof. Dr. Koç, kaparinin, bölgede yetiştirilen buğdayın geliriyle mukayese edilemeyecek büyüklükte ekonomik değeri olan bir bitki olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Üreticilerin, kuru tarım alanlarında üretimini yapmakta oldukları mevcut bitkilerle daha şimdiden geçimlerini sağlamada zorlandıklarını görüyoruz. Örneğin buğday kuru tarım alanlarında iki yılda bir ekiliyor, Buna karşın kapari aynı arazide her yıl yetiştirilebiliyor. 5. yıldan itibaren de tomurcuk verimi dekar başına bin kilogramın üzerine çıkan kapari tomurcuğunun kilogram fiyatı 1,5 ile 3 YTL arasında değişiyor. Bu veriler göz önüne alındığında, kapari kuraklık yaşanan bölgelerde, yüksek verimi ve ekonomik avantajı nedeniyle alternatif bir bitki olarak yetiştirilmeli.''

-''KAPARİ DİKİMİ TEŞVİK EDİLMELİ''-

Kaparinin, tohumundan yüksek oranda çimlemeyle çoğaltıldığını fakat bitkiyi yetiştirecek olan çiftçilerin tohumda çimlenmeyi sağlayamadıkları için fideyi piyasadan 1,7 ile 2,5 YTL arasında aldığını belirten Prof. Dr. Koç, bu nedenle ilk dikim maliyetinin yüksek olduğunu belirtti.

Çiftçilere, kapari dikimini teşvik etmek için Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fide destek kredisi vermesi gerektiğini savunan Koç, çimleme maliyetini düşürmek için çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

-KAPARİ-

Aromatik bir bitki olan kapari, baharat, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanıyor. Tomurcuklarından, yapraklı uç sürgünlerinden ve meyvelerinden, turşu, reçel ve marmelat yapılarak değerlendiriliyor. Gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan kaparinin ihracatı ise genellikle salamura şeklinde oluyor. Konserve olarak hazırlanan kapari, turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak tüketilebiliyor.

AA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 10:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?