Mersin'de 'Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde 'Çocuk işçiliğine hayır' ve 'Çocukların geleceğini karartmayın' yazısının yer aldığı tişörtler giyip kortejler eşliğinde yürüyüş yapan çocuklar, büyüklerine anlamlı mesajlar verdi.
Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) İl Müdürlüğü bünyesinde yer alan Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM) tarafından organize edilen yürüyüş, Mersin Tren Garı önünden başladı.
İstiklal Caddesi güzergahını takip ederek Cumhuriyet Meydanı'na ulaşan gruba, Vali Yardımcısı Kadir Okatan ile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Azmi Gülşen, Akdeniz İlçe Emniyet Müdürü Hasan Güner, ÇOGEM Müdürü Mustafa Sarı da eşlik etti. Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde yürüyen ve 'Çocuk işçiliğine hayır' mesajının veren çocuklar, daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kutlama etkinliklerine katıldı.
Burada konuşan Kadir Okatan, Mersin'de çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında oldukça önemli bir mesafe alındığını ancak burada önemli olanın söz konusu çalışmaların sürekliliğinin sağlanması, çocuklara mesleki ve teknik eğitim verilerek onların okula kazandırılması olduğunu anlattı. ÇOGEM bünyesinde oluşturulan üniteyle birlikte sokakta çalışmak zorunda kalan çocukların ailelerinin desteklendiğini dile getiren Okatan, bununla birlikte çocukların çocukluklarını yaşayabilmelerini, boş zamanlarını da okul ya da mesleki kurslarda değerlendirebilmelerini hedeflediklerini dile getirdi.
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Azmi Gülşen ise çocuk işçiliğinin dünyada sosyal ve ekonomik açıdan oldukça önemli bir insan ve çocuk hakkı sorunu olduğunu ifade ederek, yapılan tahminlere göre de dünya ölçeğinde yaklaşık 250 milyon çocuğun, yeterli eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra temel özgürlüklerinden yoksun bir şekilde çalıştırıldığına dikkat çekti. Çocuk işçiliğine son verilmesinin kendi başına bir amaç olduğunu savunan Azmi Gülşen, bu amaç doğrultusunda yapılacak işlere katkı verilmesi için toplum ve devletlerin sunacağı katkılar olduğunu anlattı.
Bugün Türkiye'de ve özellikle de Mersin'de çocuk işçiliğiyle mücadelede oldukça önemli mesafeler alındığını ifade eden Gülşen, "Bu noktada kentimizde 4-5 yıl öncesine kadar yüzlerce çocuk sokaklarda çalışıyordu ve bu durum önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyordu. ÇOGEM ve İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ile etkin bir çalışma ortaya koyduk. Bunun doğal bir sonucu olarak da sokakta çalışan ya da çalışmaya zorlanan çocuk sayısında yüzde 95'e varan bir düşüş yaşandı" dedi.
Çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmaları, mobil ekiplerin sokak çalışmaları yoluyla çocuklara ve ailelere ulaşılması, sosyal ve ekonomik risk altında olan ailelerin bilinçlendirilmesi noktasında başlatılan çalışmaların da büyük bir titizlikle yürütüldüğünü kaydeden Gülşen, gerekli durumlarda da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla söz konusu çocukların ailelerine maddi destek verildiğini söyledi. Gülşen, kurum olarak çocukların sokaklarda çalışmasını değil, onların boş zamanlarını oyun bahçelerinde, sinema, tiyatro ve spor salonlarında değerlendirmelerini, başarılı birer birey olarak yaşamlarını sürdürmelerini hedeflediklerini belirtti.
Belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi adına toplumun tüm kesimlerinin sorumluluk üstlenerek elini taşın altına koyması gerektiğini savunan Gülşen, bu kapsamda da herkesi çocuk işçiliğine karşı ortak hareket etmeye çağırdı. ÇOGEM Müdürü Mustafa Sarı ise, 'Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde Türkiye genelinde kortej yürüyüşü yapılan 5 ilden birinin Mersin olduğu bilgisini vererek, bu durumun aynı zamanda kurum olarak konuya göstermiş oldukları hassasiyeti de ortaya koyduğunu anlattı.