Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Sabri Konak, çöp depolama alanıyla ilgili olarak yaşanan tartışmaların kentte bir kaos ortamı yarattığını ifade ederek, bu doruma son verilmesi için ortak hareket edilerek çözüm yolları aranması gerektiğini söyledi.
Konak, çöp depolama alanıyla ilgili tartışmaların son birkaç yıldır kent gündeminde yer aldığını ve konuyla ilgili olarak yapılan tartışmaların Danıştay Daireler Kurulu tarafından alınan karar kapsamında yeni bir döneme girdiğini vurguladı.
Bir kentin çöp depolama alanıyla ilgili olarak yer seçiminin, söz konusu kentin ve büyüklüğüne bağlı olarak da bölgenin, planlama kararları içerisinde ele alınması gereken bir karar olduğuna dikkat çeken Konak, plan kavramının da kentin imar haklarının belirlenmesi anlamında değil, kentin ve bölgenin kalkınma stratejilerinin belirlendiği yazılı ve çizili belgeler olarak algılanması gerektiğini kaydetti.
Konak, "Konuya bu açıdan bakıldığında; sahip olunan arazilerin topluca kullanım biçimlerini, yüklenecek veya yüklenebilecek yeni fonksiyonları kentin kalkınma stratejilerini kapsayan, bununla birlikte farklı dinamikler arasındaki etkileşimi ve maksimum faydaları da içine alan, rantabilesi en yüksek sonuçları çıkarabilecek kararları olmalıdır. Bu nedenle herhangi bir kentsel fonksiyon alanı için yapılacak olan yer seçim kararı, fiziki şartların en uygun olduğu yeri içermeyebilir. Hangi fonksiyon seçilirse seçilsin, asıl önemli olan maksimum verimliliğin olmasıdır. Bu anlamda çöp depolama alanının yer seçimi de bu kriterler içerisinde değerlendirilmelidir" dedi.
Düzenli Katı Atık Depolama Alanı konusunda yaşanan yer tartışmalarının, Danıştay Daireler Genel Kurulu'nun kararıyla birlikte yeni bir sürece girdiğini dile getiren Sabri Konak, konunun da bugün gelinen noktada; 'Yaparım-Yaptırmam' tartışmasına indirgendiğinin altını çizerek, söz konusu sürecin doğrudan doğruya bir planlama süreci olması gerekirken, yer seçimi kararı her iki kurum arasında dikteci ve sağlıksız bir tartışma ortamına dönüştüğünü ileri sürdü. Konak, Mimarlar Odası Mersin Şubesi olarak bu tartışmadan rahatsızlık duyduklarını belirtti.
Konak, "Bu sağlıksız ve dikteci tartışma ortamı nedeniyle Mimarlar Odası, resmi bir açıklama yapmamıştır. Algılama kaymasının yaşandığı süreçte konunun tarafı olmadık. Çünkü yaşanılanlar aynı zamanda da bir kaos ortamı yaratmıştır. Bugün yapılması gereken kentin ortak aklının, kentin bileşenlerinin geçmişte yaşanan tartışmaları ve varsa kırgınlıkları bir yana koyarak, serinkanlı bir şekilde bilimsel planlama ortamının yaşama geçirilmesi için el ele verilmesidir. Ortak hareket edilerek, yeni çözüm yolları aranmalıdır. Katılımcı bir yöntemle birlikte kentin ve bölgenin kalkınma stratejilerinin ortaya konulmalı ve bir an önce harekete geçilmelidir" diye konuştu.