21
Kasım
2024
Perşembe
MERSİN

Demir çelik sektörü umutlu

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ GELECEKTEN UMUTLU

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, Türkiye'nin ham çelik üretiminin yüzde 15'lik artışla 29 milyar tona ulaştığını söyledi.

Ulubaş, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) aylık yayın organı olan 'Aktüel' adlı dergide; 'İhracatın Çelik Ayakları' başlığı altında kaleme almış olduğu yazısında, 2010 yılının değerlendirmesini yaptı, sektörde yaşanan gelişmeleri masaya yatırdı. 2010 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin ham çelik üretiminin yüzde 15'lik artışla 29 milyar tona ulaştığına dikkat çeken Ulubaş, söz konusu üretimle Türkiye'nin dünyanın 10., Avrupa'nın da en büyük ikinci çelik üreticisi konumuna geldiğini vurguladı.

Sektörün, dünya ölçeğinde yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen ekonomik krizin etkilerini tamamen silerken, 2011 yılında 2010'a göre üretimde yüzde 15 artış yaşanacağının öngörüldüğünü anlatan Ulubaş, söz konusu üretim artışında devreye girecek yeni çelik tesislerinin yanı sıra mevcut tesislerdeki kapasite kullanım oranlarında beklenen artışın etkili olacağını dile getirdi.

2010 yılında küresel piyasalarda çelik fiyatlarındaki yükselişin Türkiye'nin ihracatında da kendini miktar yönünden yüzde 12'lik bir düşüşle gösterdiğini kaydeden Ulubaş, bunun yanında değer yönünde yüzde 10'luk bir artışın yaşandığını anlattı. Adnan Ersoy Ulubaş, "Türkiye'nin en çok ihracat yapan üçüncü büyük sektörü olan demir çelik, yurt dışı satışlarını yüzde 11.5 oranında artırarak 2010 yılını 12.3 milyar dolarla kapattı. Demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracatı da yüzde 29'luk artışla 5.8

milyar dolar seviyesine ulaştı. Böylece demir çelik ve metal sanayinin geçen yılki ihracat toplamı 18 milyar doları aşmış oldu" dedi. AKİB açısından demir çelik ve metal sanayisinin başarısı, ülke ortalamasının oldukça üstünde olduğunu anlatan Ulubaş, şöyle konuştu: "Sektörlerin toplamında 2009 yılında bir milyar 150 milyon dolarlık ihracat hacmi, 2010 yılında yüzde 36'lık artışla bir milyar 569 milyon dolar seviyesini gördü"

YENİ YATIRIMLAR DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Ulubaş, AKİB kayıtlarına göre, ihracatı yüzde 10 artan demir ve metaller sektörünün toplam ihracatı 262 milyon dolara ulaşırken, demir-çelik sektörününse yüzde 43 gibi yüksek bir artışla 1.3 milyar dolar sınırını geçtiği yorumunu yaptı. İhracatta artışın ağırlıklı olarak baz etkisinden kaynaklandığını dile getiren Ulubaş, 2011 yılında bu etkiden arındırılarak tüketimin de yüzde 15 civarında artacağının tahmin edildiğini tekrarladı.

Ulubaş, 2011 yılında küresel krizin etkilerinin ağır adımlarla da olsa ortadan tamamen kalkmasına bağlı olarak demir çelik ve metal sanayi ihracatında miktarda yüzde 10, değerde yüzde 20 civarında bir artış beklediklerini söyledi. Ulubaş, 2010 yılının son dönemlerinde faaliyete geçen Tosçelik'in yatırımları ve 2011'in ilk çeyreği itibariyle devreye girecek olan MMK-Atakaş ile İsdemir'in yatırımlarıyla da uzun ve yassı ürün dengesizliğinin de giderilmesini beklediklerini anlattı. Söz konusu yeni

yatırımların, yassı çelik ve vasıflı çelik gibi katma değer oluşturan yatırımlar olduğunu anlatan Ulubaş, "Böylece hem ülkemizin yassı çelikte dışa bağımlılığı azaltılacak ve tüm sanayimiz bundan faydalanacak, hem de ülkemize önemli bir ihracat geliri sağlanacak" diye konuştu.

SEKTÖRDE GİRDİ MALİYETLERİ MUTLAKA DÜŞÜRÜLMELİ

Ulubaş, sektörün, kriz döneminde ihracatta gerileme görülen; Körfez ve Avrupa Birliği (AB) piyasalarındaki ağırlığı yeniden artırmaya çalışırken, komşu ve çevre ülkelerdeki pazar arayışlarına da hız vereceğini ifade etti. Ulubaş, sektörün uluslararası piyasada rekabet edebilmesi için girdi maliyetlerinin düşürülmesinin, her zamankinden daha çok önem kazandığını söyledi. Sektörün özellikle elektrik fiyatları nedeniyle sorun ve sıkıntılar yaşadığına işaret eden Ulubaş, sanayi ve bireysel elektrik

tüketiminde farklı tarifeler uygulanmasının da bir zorunluluk olarak öne çıktığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2011 Salı 11:56:03
Güncelleme :1 Şubat 2011 Salı 12:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?