Kaçakçılıkla mücadelede önemli bir merkez olan Mersinde, kaçakçılık ile daha etkili mücadele etmek için Gümrük Müsteşarlığı tarafından 1.6 trilyon liraya satın alınan ve "Alper Özaslan" adıyla hizmet veren sürat teknesinin, fazla akaryakıt tükettiği için Mersin Limanı 1. Nolu rıhtımda bağlı olarak bekletildiği ileri sürüldü.
Gümrük Müsteşar Vekili Rıza Tuna Turagay, teknenin akaryakıt sorunu olduğunu doğrulayarak, sorunu en kısa sürede çözeceklerini söyledi. Mersin Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, sorunun kaynağının akaryakıt sıkıntısı olmadığını, tek sıkıntının sürat motorunun fazla akaryakıt tüketiyor olması olduğunu belirtti.
Mersin Gümrük Muhafaza Müdürü Hamza Zengin, teknenin her an göreve gidecek şekilde hazır olduğunu, ancak herhangi bir görev olmadığı zamanda rıhtımda bekletildiğini kaydetti. Zengin, teknenin saatte 60 milin üzerinde hız yaptığını, bu nedenle akaryakıt tüketiminin de diğer botlara göre fazla olduğunu ifade etti.
Zengin, Alper Özaslan adıyla hizmet veren sürat teknesinin, 120 millik bir mesafede yaklaşık 1.5 ton akaryakıt tükettiğini de dile getirdi. Teknenin limanda bağlı olduğu iddialarına da tepki göstererek, "Böyle bir şey yok. Herhangi bir ihbar alındığında gerekirse kendi cebimizden akaryakıt koyar yine olaya müdahale ederiz. Kaldı ki, bu tekne her zaman göreve çıkacak şekilde deposunda en az 500 litre akaryakıt ile bekletilmektedir" diye konuştu.
Öte yandan, deniz yoluyla yapılan kaçakçılık olaylarına sadece Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerinin müdahale etmediği, bunun yanında Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Teşkilatının da sürat botlarına sahip olduğu vurgulandı.
Yonca-Onuk Anonim Ortaklığı tarafından imal edilen ve 1.6 trilyon lira ödenen teknelerden ilkini Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen denize indirmişti. Saatte yaklaşık 65 deniz mili hız yapabilen gümrük muhafaza teknesinin, Türkiyede kamu kuruluşlarının elindeki en hızlı tekne olduğu belirtiliyor.