22
Ocak
2025
Çarşamba
MERSİN

Dış ticarete taze kan

MERSİN'DE DIŞ TİCARETE TAZE KAN

TOSYÖV Mersin Destekleme Derneği'nce hazırlanan ve Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin proje ortağı olduğu, 'KOBİ’lerin İhracat Elemanlarının Yetiştirilmesi ve Dış Pazarlara Açılımın Desteklenmesi Projesi” kapsamında 102 saatlik Dış Ticaret Eğitimini tamamlayan 40 kursiyer, törenle sertifikalarını aldı.

Mersin ESOB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sertifika dağıtım törenine Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, KOSGEB Mersin Merkez Müdürü Ali Çelik ile TOSYÖV Mersin Destekleme Derneği Başkanı Ayşe Atışeri ile çok sayıda KOBİ temsilcisi ve kursiyerler katıldı.

TOSYÖV Mersin Destekleme Derneği Başkanı Ayşe Atışeri, 13 Kasım 2009 ve 13 Şubat 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen 102 saatlik Dış Ticaret Eğitimini tamamlayan 40 kursiyerin sertifika almaya hak kazandığını belirterek, projenin hayata geçirilmesinde kendilerine destek veren Talat Dinçer ile Ali Çelik’e teşekkür etti.

Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ise, büyümenin fidanlığı konumundaki küçük işletmelerin en büyük sorunun kalifiye eleman yetiştirilmesi ve üretilen ürünün pazarlanması olduğunun altını çizdi. Özellikle KOBİ’lerin ve küçük işletmelerin dışa açılımının büyük önem taşıdığını vurgulayan Dinçer, “KOBİ’lerin dışa açılımı gerçekten çok zor. Bizim KOBİ’lerimiz kaliteli ürünler üretiyor ama pazarlama ayağında sıkıntı çekiyor. Ürünün pazarlanması ayrı bir yetenek ister. İşte bunun için bu eğitim, KOBİ'lerin ürettikleri ürünlerin dış piyasada pazarlanması konusunda büyük önem taşıyor. Bu proje bize gelir gelmez hemen kabul ettik. Ortak olmamızdaki tek amaç, yetişen elemanları izleyebilmek ve piyasanın bu alanda ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanı yetiştirmekti. Bizde zaman zaman küçükleri dışa açmak için mücadele veririz. Bu mücadelemizin bir tanesi markalaşma, ürüne standart getirebilme, ikincisi ise üretilen ürünün dışa pazarlanması" dedi.

Konuşmasında, Mersin’in en büyük sorununun işsizlik olduğuna da dikkat çeken Dinçer, "Mersin’de yüzde 25 oranında işsizlik var, daha kötüsü üniversite mezunlarının yüzde 30'u evde oturuyor. Bu durum, ilimize büyük yatırımların gelmemesi ve KOBİ’lerin yeterli kalifiye elemana sahip olamayıp, ürettiği ürünü dış piyasada pazarlayamamasından kaynaklanıyor. Üretilen ürün, iç piyasada paylaşılınca acımasız rekabet ortamı ortaya çıkıyor ve bunun faturasının bedeli ağır ödeniyor. Bunun için bu eğitim çok önemli" diye konuştu.

KOSGEB Mersin Merkez Müdürü Ali Çelik de ülkenin kalkınması için üretimin önemine değinerek, "Ama nasıl bir üretim? Tabi ki, ihracat yapılacak malların üretimi. Bu anlamda üretmek tek başına yeterli değil. Önce dış piyasada satılabilecek malları üretmek lazım. Bunları pazarlayacak nitelikte, yetenekte kişilere ihtiyaç var. Bu tip projeler bizim dünyaya açılmamızı sağlayan, gençlerin yetişmesine örnek oluyor. Bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Çelik, sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerin KOBİ’lerin yanında istihdam edilmeleri halinde maaşlarının büyük bir bölümünün KOSGEB tarafından karşılanacağını, ayrıca kendi işini kurmak isteyenlere iki haftalık ek kursla yine destek olacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2010 Pazartesi 17:06:01
Güncelleme :22 Mart 2010 Pazartesi 18:39:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?