Erdemli Devlet Hastanesi’nde haftanın üç günü diyalize giren hastalar servis araçlarının olmamasına tepki gösterdiler. Yetkililere seslenen hastalar servis aracı alınmasını, hastaneye gelip gitme çilesinin bitirilmesini istediler.
Evlerinden tek başlarına hastaneye geldiklerini belirten hastalar 4 saat diyalize bağlı kaldıktan sonra evlerine geri dönmede büyük zorluklarla karşılaştıklarını, servis araçlarının olmaması dolayısıyla büyük sıkıntı yaşadıklarını söylediler.
1 yıldır böbrek hastası olduğunu belirten hastalardan Ahmet Öngel, "Tömük Cumhuriyet mahallesinde oturuyorum. 37 yaşındayım, 2 çocuk babasıyım. Hastaneye tek başıma geliyorum ama eve geri dönemiyorum, bir anlamda yürüyerek geliyoruz, sürünerek çıkıyoruz. Servis çilesi 1 yıldır sürüyor. Servis aracının olmaması nedeniyle bu sıkıntıyı burada hizmet alan 20 hasta arkadaşım da yaşıyor. Birileri sesimizi duysun artık" dedi.
Limonlu beldesinden geldiğini ifade eden hastalardan İlyas Çekme de 2 yıldır böbrek hastası olduğunu belirterek, "Yaklaşık bir yıldır servis aracımız yok. Bir aracımız vardı, ancak bir süre hizmet verdikten sonra hurdaya ayrıldığını duyduk. Gidiş o gidiş, servis araçsız kaldık. Tam bir yıldır kendi imkanımızla gelip gidiyoruz. Çektiğimiz çileyi bir Allah bir biz biliriz" diye konuştu.
Hastalardan Hüseyin Yılmaz da hastaların çoğunluğunun yeşil kartlı olduğunu ekonomik imkanlarının ise çok kısıtlı olduğunu dile getirdi. Yılmaz, “Bu insanların çoğunun cebinde çay içecek parası bile yok. 1 yıldır kendi imkanları ile hastaneye gelip gidiyorlar. Çoğu yayla köylerinde kalıyor. Hava şartları kışın daha bir ağır gelip gitmeleri iyice güçleşiyor. Birileri bu çağrımıza kulak versin. Hastalara verilen hizmette kusur yok, hastaların taşınmasında da kusur olmasın. Bize bir servis aracı verilsin” dedi.
1,5 yıldır diyaliz hastası olduğunu anlatan Ayşe Kayacı ise “Kardeşim olmasaydı halim ne olurdu bilmiyorum. Haftanın 3 günü 4’er saat diyalizde kalıyorum. Çıktığımızda ayakta durmaya dermanım kalmıyor. Ben 54 kilometre mesafedeki Sarıaydın Köyünden geliyorum. Diyalizden çıkıyorum, kardeşimin yardımıyla ayakta duruyorum. Çıktığınızda birde köye gideceksiniz, iyide dolmuş sizin çıkış saatine göre ayarlı değil ki. Çoğu zaman parası olmadığı için dolmuşa binemeyen hastalar oluyor” şeklinde konuştu.
Hasta Ayşe Kayacı’nın kardeşi İbrahim Kayacı’da diyaliz hastalarının diyaliz sonrası tek başlarına hareket edemeyecek duruma geldiklerinden dolayı evlerine tek başlarına dönemediklerini söyledi.
Hastaların çoğunluğunun ekonomik olarak güç durumda olduğunu ifade eden Kayacı, "Hastalarımız kimi zaman hastaneden çıkıyor. Birkaç adım sonra yere yığılıyor. Tansiyonu düşenler oluyor. Bu insanlar bu çileyi hak etmiyorlar. Hastaların aldığı hizmette bir sıkıntı yok ancak servis çilesi bu şekilde devam etmemeli. Yetkililer bu işe biran önce çözüm bulsunlar" dedi.
Daha önce hizmet verilen servis aracının hurdaya ayrıldığını belirten Hastane Başhekimi Op. Dr. Gökhan Kuzu ise “Uzun süredir süren yeni hizmet aracı alma girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine hastalarımızı bu zor durumdan kurtarmak için taşımalı hizmet alımı ihalesi yapacağız. Yaklaşık 2 ay içinde de taşımalı hizmete başlayacağız” diye konuştu.