Talep düşüklüğü ve olumsuz hava şartları nedeniyle sevkıyatın durması, domates fiyatlarını 30 kuruşa kadar düşürdü. Domateste oldukça yüksek kalitenin yakalanmasına rağmen bu yıl umduğunu bulamayan çiftçi, sorunlarının çözümü konusunda yetkililerden yardım istiyor.
Mersin'in Erdemli ilçesinde çiftçiler, düşük seyreden domates fiyatlarına tepki göstererek, fiyat belirsizliğinden yakındı. Yaklaşık 10 yıldır domates yetiştiriciliği yaptığını belirten Bekir Ateş, "3 dönüm sera için 20 bin lira masraf ettik. Dikimden bu yana masrafımızın yarısını bile karşılayamadık" dedi.
Domatesin 30 kuruşla 50 kuruş arasında fiyatlarla satışının yapıldığını ifade eden Ateş, "İhracatlık domates 60 kuruştan gidiyor ama alan yok. Kilo başına maliyeti 55 kuruş olan domates, bu fiyatlarla masrafını bile karşılamıyor. 1 kilogram domates bir ekmek parası bile etmiyor. Domatesi sebze haline götürüyoruz, orada da alan yok. Sonumuzun ne olacağını inanın bilmiyoruz. Halimiz perişan. Tüketicinin de alım gücünü hesap edersek domates ancak 1 lira ile 1 lira 50 kuruş aralığında giderse üretimini kurtarır. 1 liranın altındaki fiyatta üreticinin kazancı kalmıyor. Sadece hamallık oluyor" diye konuştu. Ateş, başka bir geçim kaynaklarının olmadığını da ifade ederek, yetkililerden sorunun çözümü için girişimde bulunmalarını istedi.
4 dönüm serada domates üretimi yapan ve örtü altı üretim için yaklaşık 25 bin lira üzerinde masraf ettiğini belirten İmran Yılmaz ise, "Sene sonu geldiğinde elimize bir şey geçmiyor. Çayımızı, şekerimizi karşılıyorsak, çocuklarımızı okula gönderebiliyorsak şükür diyoruz. Bu yıl eksideyiz ve çok zararımız var" dedi.
Yılmaz, "Bir kök domatesin kilo başına 55 kuruş maliyeti var. Şu an o maliyete satış yapamıyoruz. Bunda emeğimiz hariç. İhracata alım yapan bir firma var, onlar da ellerinin sevdiğini alıyor. Bu yılki fiyatlar bizi üzdü" ifadelerini kullandı.
Bizler üretici olarak 30-50 kuruşa zor satıyoruz.İstanbul Ankara pazarında tüketici 5tl ile 5.50 tl arasında alıyoruz diyor.aradaki 5 tl lik farkı kim yiyor.Biz üreticilerin sahibi yok.evlet varsa yoksa memura çalışıyor.