Yaz sezonuyla birlikte dövme çılgınlığı da başladı. Yeni sezonun en gözde dövmelerini 'tribol' olarak da bilinen Japon harfleri oluşturuyor.
Kimi zaman bir harf, kimi zaman bir isim ya da bir sembol olarak karşımıza çıkan dövme, yaz sezonuyla birlikte özellikle de gençlerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Çok eski zamanlardan beri insanoğlunun kendini ifade etme sanatı olan dövme, bugünlerde kendini gösterme ya da dikkat çekmenin aracı olarak kullanılıyor.
Eşi Aslı Tomarza ile birlikte 8 yıldan beri dövme işiyle uğraşan 35 yaşındaki Erdal Tomarza, "Dövme, Türk Dil Kurumu tarafından; 'vücut derisi üzerine iğne vb. sivri bir araçla çizilmek ve içine renk veren maddeler konulmak yoluyla yapılan yazı veya resim' olarak açıklanıyor. Sözlükte dövme bu şekilde geçer fakat yeterli değildir. Bizlere göre dövme, vücuda uyumlu boya maddelerinin bu iş için üretilen cerrahi metal cihazlarla insan vücudu üzerine işlenen motif ya da desendir" dedi.
İnsanların dövme yapma amacının, duygularını dışa vurmanın yanında süs ya da gösteriş amaçlı olabileceğini belirten Tomarza, dövmenin günümüzde çok yaygın bir uygulama alanı olduğunu, kentsel yaşamda özellikle gençler arasında giderek daha çok ilgi çeken bir süslenme biçimine dönüştüğünü savundu.
Tomarza, dövme motiflerinde dinsel, büyüsel, mitolojik; sosyal ve cinsel statü gibi motiflerin yer aldığını da belirterek bu motiflerin kişiyi rahatsızlıklardan, nazardan koruduğuna; güzellik ve yiğitlik getirdiğine olan inancın da halen devam ettiğini belirtti. Yaz aylarıyla birlikte dövmeye olan ilginin arttığını, günde ortalama 4 kişiye çeşitli sembollerden oluşan dövme yaptıkları bilgisini de veren Erdal Tomarza, genel olarak tercih edilen dövmelerin başında 'tribol' olarak da bilinen Japon harf
sanatının yer aldığını söyledi.
Tomarza, dövme yaptıranların yaş ortalamasının 20 ile 25 arasında değiştiğini ve bunların da önemli bir kısmını bayanların oluşturduğunu belirterek, cinsel bakımdan daha çekici göründüklerini düşünenler, kendini güçlü hissetme, dikkat çekme, farklı olma ve süslenme gibi nedenlerle dövme yaptırdığını dile getirdi. Steril koşulların, dövme yapımında büyük önem taşıdığını anlatan Tomarza, dövme makinesi ve bütün parçaların paslanmaz cerrahi çelik olmasının zorunlu olduğunu, iğnelerin de aynı metalden üretildiğini ve tek kullanımlık olduğunu söyledi.
Günümüzde lazerle dövme sildirme işlemi yapılsa da gerektiği kadar verim alınamadığını ve maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Tomarza, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu nedenle dövme yaptırmaya kesin karar vermeli, ne yapılacağı ve vücudun hangi bölgesine yaptırılacağı iyi düşünülüp karar verilmeli. Ayrıca ergenlik döneminde insanların kararsız ve heyecanlı bir kişiliği olmasının yanında vücut gelişimlerinin tam olarak tamamlanmadığı için bu dönemde dövme yaptırmak pek mantıklı değil. Çünkü ergenlik döneminde vücut gelişir, deri üzerindeki dövme de bu gelişim evresinde şekil ve görünüm kaybına uğrayabilir."
Tribol diye bir dövme çeşidi dünyada yoktur, doğrusu tribaldir. Japon harflerinin de tribal ya da sizin deyişinizle tribol ile uzaktan yakından alakası yoktur.