Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye'nin modern anlamdaki ilk lojistik merkezi olan; 'Lojistik Organize Sanayi Bölgesi'nin Mersin'e yapılacağını açıkladı.
Aşut, tüm dünyanın gözünün Mersin ve Mersin lojistik sektöründe olduğunu belirterek, kentte sektörel anlamda yapılacak olan çalışmaların da tüm ülke insanının daha da zenginleşmesini sağlayacağını söyledi.
Dünya ticaretinin her geçen gün küreselleştiğini, bunun yanında üretimin de Batı'dan, Doğu'ya kaydığını kaydeden Aşut, yaşanan tüm bu gelişmelerin de bazı ülke ve kentlerin fonksiyonlarını da yeniden belirlediğini vurguladı. Türkiye ve özellikle de Mersin'in, yeni ticaret haritasındaki avantajları, birikimi ve gelişmiş lojistik altyapısıyla öne çıkan kent ülke ve kentler arasında yer aldığını dile getiren Aşut, kriz sonrası süreçte herkesin hemfikir olduğu tek şeyinse; rekabetin her zamankinden daha keskin olacağı görüşü olduğunu hatırlattı.
"DÜNYANIN GÖZÜ, MERSİN VE MERSİN LOJİSTİK GÜCÜNDE"
Şerafettin Aşut, "Yine herkesin hemfikir olduğu ikinci şeyse; maliyetleri ve karları artık ucuz hammadde ve işçilik ücretlerinin değil, lojistik dediğimiz nakliye, depolama, dağıtım gibi giderlerin belirleyeceğidir. Geçtiğimiz yıllarda bir Alman siyasetçi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) alınmasına karşı çıkanlara; 'Türkiye'nin AB'ye alınmasına itiraz edenler, dünya haritasını açıp Türkiye'nin konumuna bakmalıdırlar' demişti. Son 6 ay içerisinde Kuzey Amerika, Güney Amerika, Çin, Batı ve Kuzey Avrupa
gibi uzak ülke ve kıtalardan bir çok büyükelçi, ticaret müşaviri, iş dünyasının temsilcileri Mersin'i ziyaret etti. Tüm bu ziyaretlerin tek bir ortak tarafı vardı, o da Mersin'i yeni pazarlara ulaşabilmek için bir sıçrama tahtası olarak kullanmak. Altını çizerek vurgulamak isterim ki, dünyanın gözü Mersin ve Mersin'in lojistik gücündedir" dedi.
"TÜRKİYE'NİN İLK LOJİSTİK MERKEZİ MERSİN'E YAPILACAK"
Küresel krizin ardından yeniden büyümeye başlayan dünya ticaretinde ve değişen ticaret haritasında, dünyanın lojistik üssünün Türkiye, Türkiye'nin de lojistik üssünün Mersin olacağını öne süren Aşut, gelişmiş demiryolu, karayolu ve limanına birkaç yıllık zaman diliminde hayata geçirilmesi planlanan; 'Çukurova Bölgesel Havaalanı' ile kentin tüm ulaşım metodlarına sahip nadir kentlerden biri olarak kendisini ön plana çıkartacağını savundu. Bunun yanında Mersin Limanı dışına yapılması kararı alınan yeni dış
liman mendireğinin de Asya ve Amerika'dan gelen transit gemileri de Mersin'e çekeceğini vurgulayan Aşut, kamulaştırılması tamamlanan ve kısa süre sonra temeli atılması planlanan; 'Mersin Lojistik Organize Sanayi Bölgesi'nin de bu noktada Türkiye'nin modern anlamdaki ilk lojistik merkezi olacağını anlattı.
"LOJİSTİK ALANINDA YAPILANLAR TÜM TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK"
'Mersin Lojistik Merkezi' için 120 yatırımcının ön müracaatta bulunduğunu ve dosyalarının onaylanmasını beklediği bilgisini de veren Aşut, bu merkezin hayata geçmesiyle birlikte Mersin'in lojistik altyapısının da tamamlanmış olacağını dile getirdi. Aşut, "Mersin olarak lojistikte bir iddiamız var. Üniversitemizin desteğiyle eğitim müfredatımız pratiğe cevap verecek bir şekle dönüştürüldü. Ara kademe eleman eğitimleri düzenlenen sertifika programları ile telafi edildi. Yani nitelikli ve bilgi donanımlı
insan gücü sağlamak için yola çıkıldı. Lojistik adına yapılan her şey sadece Mersin'i değil tüm bölgemizi ve ülkemizi ilgilendirmektedir. Aynı bir kelebek etkisi gibi. Derler ki Çin'de bir kelebek kanadını çırpsa Amerika'da deprem olur. Bugün Mersin'de yaptıklarımız, yarın Hakkari'den Edirne'ye kadar tüm insanımızın daha da zenginleşmesini sağlayacaktır. Bizler bu felsefe ve inançla bu işe bakıyoruz" diye konuştu.