Mülkiyeti, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan 'Belediye Ekmek Fabrikası'nın, yine belediye bünyesinde yer alan İmar İnşaat ve Ticaret AŞ'ye devredilmek istenmesi, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde sert tartışmalara neden oldu.
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 'Haziran Ayı Olağan Toplantısı', Belediye Başkanı Macit Özcan'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda yapılan oturumda Macit Özcan tarafından gündeme getirilen; 'Belediye Ekmek Fabrikası'nın İmar İnşaat'a ayni sermaye olarak verilmesiyle ilgili teklifin görüşülmesi esnasında tansiyon zaman zaman yükseldi. 'Belediye Ekmek Fabrikası' ile ilgili olarak bir önerge sunan Belediye Meclis Üyesi İsmail İnam, söz konusu önergesindeyse 2009 yılı Temmuz ayında yapılan meclis toplantısında, fabrikada 300 gramlık 100 bin adet ekmek üretilebilmesi için ekmek fiyatının alınan kararla birlikte yüzde 14.3'lük bir artışla 35 kuruştan, 40 kuruşa yükseltildiğini hatırlattı.
"EKMEĞE SON 6 AYDA YÜZDE 43 GİBİ YÜKSEK BİR ZAM YAPILDI"
Alınan zam kararının ardından geçen 6 aylık zaman diliminde Büyükşehir Belediyesi'nin zarar etmesi nedeniyle ikinci bir zam teklifinin gündeme getirilerek, 2010 yılı Şubat ayında yapılan toplantıda ekmek fiyatının 50 kuruşa yükseltilmesinin oy çokluğuyla kabul edildiğine dikkat çeken İnam, "Biz grup olarak, zararın giderilmesi için fiyat artışının doğru bir yöntem olmadığını, bu zamla satış miktarının azalacağını ve zararların azalmayacağını aksine daha da artacağını izah etmiş, zararın azaltılması ve kar edilebilmesi için satış miktarının arttırılması ve yeni satış kanalları bulunmasını önermiş ve ayrıca 6 ay önce zaten yüzde 14.3'lük zam yapıldığını, yapılacak bu yeni artışla 6 ay içinde yüzde 43 gibi çok yüksek bir zam oluşacağını ve bunun da zaten ciddi anlamda geçim sıkıntısı çeken vatandaşı da olumsuz etkileyeceği görüşünü dile getirdik" dedi.
"EĞER ZAM YAPMAK YERİNE ÜRETİM ARTTIRILSAYDI KARA GEÇİLEBİLİRDİ"
Ekmeğe son olarak yapılan 10 kuruşluk zamma karşı MHP Grubu olarak 'red' oyun verdiklerini belirten İnam, bugün gelinen noktada ekmeğe yapılan zammın yeniden analiz edilmesinin bir zorunluluk olduğunu savundu. Şubat ayındaki zammın ardından ekmek satışlarının 500 bin adetten, 18 bin adete düştüğü bilgisini de veren İnam, bununla birlikte ekmekteki yıllık zammın da 948 bin TL'ye ulaşacağını öne sürdü. 40 kuruştan satılan ekmeğin üretimi 50 binden 60 bine çıkartılması halinde zararın da ortadan kalkarak, yılda 86 bin TL kara geçilebileceği görüşünü dile getiren İnam, ekmek satış fiyatları incelendiğinde geçmiş dönemlerde günlük ortalama 70-80 bin adet ekmek satıldığının görülebileceğini ifade etti. İnam, buradan yola çıkıldığında da ekmeğin fiyatı arttıkça; satış miktarının azaldığının görülebileceğini, şu anda fabrikada günlük 18 bin ekmek satışı ve üretimi olmasını da düşündürücü bulduklarını kaydetti.
"FABRİKANIN DEVREDİLMESİ ZARARI ENGELLEYEMEYECEK"
Fabrikanın sabit giderleri değişmediği için birim maliyetinin arttığını ve dolayısıyla da kar etmekten uzaklaşılarak zararın giderek arttığını anlatan İnam, gerekli tedbirlerin alınmaması halindeyse kamu kaynaklarının hatalı ve yanlış kullanılacağı açıkça görüleceğini savundu. İnam, zararın önüne geçilerek kamu kaynaklarının doğru kullanılabilmesi adına fabrikanın başka kurum veya kuruluşa devredilmesini doğru bir karar olmadığını dile getirdi. İnam, "Çünkü gerek sabit giderlerin, gerekse üretim miktarına bağlı giderlerin değişmeyeceği ve devir gibi yöntemlerle oluşacak zararların önlenemeyeceği ve ekmek fiyatlarının düşürülemeyeceği açıkça görülmektedir. İdare zararının önlenmesi ve kamu kaynaklarının doğru kullanılması için tek ve asıl yöntemin; üretim ve satış miktarının arttırılması olduğu da bir gerçektir. Bu nedenle ekmek birim fiyatının mutlaka düşürülerek, satış ve üretim miktarının arttırılmasıyla birlikte hem zarar önlenecek, hem de vatandaşımıza ucuz ekmek satılacaktır" diye konuştu.
"650 BİN TL ZARARI OLAN ŞİRKETE FABRİKAYI DEVRETMEK DOĞRU DEĞİL"
İnam, belediye yetkilileri tarafından hazırlanan şartnamenin tekrar ve detaylı bir şekilde incelenerek; bir kişiye 5 adet ekmekten fazla satış yapılmaması, toplu satış yapılmaması gibi satış miktarını olumsuz etkileyeceğini düşündüklerini maddelerin düzeltilmesi, belediyenin resmi kurumlara da satış yapma avantajının kullanılmasını istedi. Bir diğer meclis üyesi Tarfa Arıç ise, 'Belediye Ekmek Fabrikası'nın İmar İnşaat ve Ticaret AŞ'ye devredilmesine karşı olduklarının altını çizerek, söz konusu şirketin bugünkü toplam borcunun 650 bin TL'ye ulaştığını, böylesi bir şirkete fabrikanın devredilmesini de doğru bulmadıklarını söyledi. Arıç, şirketin kendi bünyesindeki personeline maaşlarını dahi ödemekte zorlandığını, ekmek üretim gibi ağır bir sorumluluğun altından kalkabileceğine de inanmadıklarını dile getirerek, kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.
"FABRİKA DEVREDİLSİN YA DA EDİLMESİN FİYATLARI AŞAĞIYA ÇEKECEĞİZ"
Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da, fabrika ve bu fabrikanın devrine ilişkin yöneltilen eleştirilere de yanıt vererek, şu ifadeleri kullandı; "Ekmek Fabrikası, İmar İnşaat ve Ticaret AŞ'ye devredildiği zaman iddia ediyoruz ve diyoruz ki; 'Ekmek fiyatını aşağıya çekeceğiz.' Ekmek fiyatını 50 kuruşa çıkardığımız için satışlarımız da 18 bine düştü. Biz bunu kabul ediyoruz. Eğer bu devir işlemi olmazsa bile biz ekmek fiyatlarını aşağıya çekmeyi düşünüyoruz. Neden düşünüyoruz? Bizim buradaki amacımız; vatandaşa ucuz ekmek satabilmek. Fabrikayı açmamızdaki neden de buydu. Yoksa bizim fırıncılık yapıp da ekmek üretme gibi bir derdimiz yok. Tek bir gayemiz var o da; piyasada 75 kuruşa satılan ekmeğin fiyatını düşürüp, vatandaşın ucuz ekmek yiyebilmesi. Belediye zarar etmesin diye ekmek fiyatını 50 kuruşa yükselttik fakat bu kez bazı vatandaşlarımız ekmek almaktan vazgeçti ve satışlarımız 18 bine düştü. Fabrika devredilsin ya da devredilmesin ben ekmek fiyatının aşağıya çekilmesi noktasında önerge sunacağım."
"DEVİR İŞLEMİNE KARŞI ÇIKILMASININ ALTINDA NE YATIYOR BİLMİYORUM"
'Belediye Ekmek Fabrikası' ile ilgili konunun yaklaşık 3 aydan bu yana gündemde olduğunu hatırlatan Özcan, bu noktada da fabrikanın İmar İnşaat ve Ticaret AŞ'ye devredilmesinin oldukça faydalı olacağını iddia etti. Devir işlemine karşı çıkılmasının altında ne yattığını bilmediğini, gerekli devrin yapılması halinde ne olacağını kendisinin de bilmediğini, bu nedenle de yaşanan gelişmeleri hayretle karşıladığını anlatan Özcan, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Bu teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edip de konuyu daha fazla uzatmanın anlamı yok. Burada direkt oylayalım, herkes düşüncesini söylesin. Birlikte tartışıp, ortak bir karara varalım ama bu sorunu çözelim. Biz işi en kısa yoldan çözmeye çalışıyoruz. Ama herkesin kanuncu olmuş. Herkesin elinde bir kanunla ilgili kitap var ve işi yokuşa sürüyor. Biz pratik olmaya çalışıyoruz ama bilmiyorum" Yapılan konuşmaların ardından fabrikanın devriyle ilgili teklif, oybirliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi.