Engelleri spor ile aşıp hayata tutunacaklar. Türkiye'de ilk defa Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) desteğiyle Mersin Üniversitesi'nce (MEÜ) hayata geçirilen Zihinsel Engelliler Spor Eğitim Merkezi Projesi ile spor ve beden eğitimi faaliyetleriyle zihinsel engellilerin 'bağımsız yaşama' erişimleri sağlanarak toplumsal açıdan uyum sorunlarının aşılması hedefleniyor.
ÇKA 2009 yılı 'Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı' kapsamında hibe almaya hak kazanan proje uygulamaya konuldu. Zihinsel engelliler spor eğitim merkezi olarak bir 'ilk' olma özelliğini taşıyan projenin 12 aylık bir zaman diliminde yürütüleceği bildirildi. Belirtilen sürede proje ekibi oluşturularak eğitmenlerin seçimi yapılacağı, eğitim programları planlanıp hedef grupların belirlenerek; satın alma faaliyetleriyle birlikte hedef grubun ailelerine yönelik bilgilendirme toplantıları, konferans, seminer,
tanıtım, görünürlük faaliyetleri düzenleneceği belirtildi. Spor eğitimlerinin de yapılacağı ve bu eğitimlerin de her grup için haftanın üç günü ikişer saat olarak gerçekleştirileceği bilgisi verildi.
Proje kapsamında MEÜ Çiftlikköy Merkez Kampusu Vadi Spor Tesisleri'nde bir tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. MEÜ Rektör Prof.Dr. Suha Aydın, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Yüksel Özdemir ve Prof. Dr. Gürol Emekdaş'ın yanı sıra Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı İsmet Yavuz, ÇKA Yatırım Destek Uygulamaları Uzmanı Erkut Altuntop ile Proje Yürütücüsü Okutman Erkan Gülgösteren de toplantıya katılanlar arasında yer aldı. Projenin hedef grubu içerisinde yer alan zihinsel engelli çocukların çeşitli spor ve
beden eğitimi faaliyetlerinde bulunduğu toplantıda konuşan Rektör Suha Aydın, Mersin genelindeki zihinsel engelli bireylerin sayısının 6 bine ulaştığını, bunun da çok ciddi bir rakam olduğunu söyledi.
Projenin tam da bu noktada önemli bir misyon üstleneceğini belirten Aydın, her ne kadar projenin 1 yıllık bir süreyi kapsasa da projenin daha geniş bir kitleye hitap edebilmesi ve sürdürülebilir hale getirilebilmesi noktasında çaba sarf edeceklerini anlattı. Aydın, bu işi yürütmek istediklerini belirterek şöyle konuştu: "Bu konuda gerekli alt yapı ve bilgi biz de var. Öğrenme becerimiz de var ve biz bilmediklerimizi projeyle birlikte öğrenme fırsatına da ulaşacağız. Tüm imkanlarımızı bu konuya
yoğunlaştırmak istiyoruz." Proje Yürütücüsü Erkan Gülgösteren ise, Zihinsel Engelliler Spor Eğitim Merkezi Projesi'ndeki genel hedefin sosyal ve bağımsız yaşama tam erişimin sağlanmasının yanında fiziksel kapasitenin geliştirilmesi olduğunu dile getirdi.
Gülgösteren, zihinsel engelliler, aileler, yerel halk, bölgedeki konuyla ilgili faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, rehabilitasyon merkezleri ve konferans katılımcılarının projenin nihai faydalanıcıları arasında yer alacağını kaydetti. Gülgösteren, eğitim merkezindeki spor ve beden eğitimleri faaliyetleriyle birlikte zihinsel engellilere bağımsız yaşama erişimleri sağlanarak, toplumsal açıdan uyum sorunlarını bu projeyle birlikte azaltmak istediklerini anlattı. Bunu yaparken engelli çocuğa sahip
aileleri bilinçlendirerek yaşam kalitelerini de artıracaklarını belirten Gülgösteren, "Proje çerçevesinde geliştirilecek işbirliği çalışmaları ve konferanslarla Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde zihinsel engelli kişilerin sosyal, ekonomik ve kültürel hayata etkin katılımına yönelik alternatif aktiviteler geliştirilecek" diye konuştu.
Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı İsmet Yavuz, projenin önemine dikkat çekerken, ÇKA Yatırım Destek Uygulamaları Uzmanı Erkut Altuntop da projenin toplam bütçesinin 197 bin 863 TL olduğu bilgisini vererek projeyle ilgili açıklamalarda bulundu.