Girişimci İşkadınları Derneği (GİŞKAD) Başkanı Cavidan Demirağ, Türkiye'de iş yaşamında istihdam edilen kadın sayısının yüzde 20'lerin altına düştüğüne dikkat çekerek, Avrupa ülkelerinde ise bu oranın yüzde 50 seviyelerinde olduğunu söyledi.
Demirağ, 'Girişimcilik Haftası' kutlamaları kapsamında Yahya Günsur Anadolu Teknik Bilgisayar Teknik Lisesi'nde öğrencilerle bir araya geldi. Demirağ, GİŞKAD üyesi Gül Akyürek Özdemir ile katıldığı söyleşide, öğrencilerle deneyimlerini paylaştı. Hem ev kadınlığı hem annelik hem de işkadınlığı yaparken kadın girişimciliğinin de gelişmesi için çalıştıklarını anlatan Demirağ, "Bizler girişimci ruha sahip, çağdaş, mesleki ve ticari yönden nitelikli, kişilik itibariyle saygın üyelerden oluşan bir derneğiz. Misyonumuz amacına uygun kadın girişimcileri desteklemek, nitelik ve sayılarını artırmaktır. Bunları gerçekleştirme noktasında gücümüzü kendi alanlarında uzman üyelerinin, profesyonel yaklaşımlarından ve girişimci ruhundan alıyoruz. Cesaretli, lider, çağdaş, yenilikçi, özgüveni yüksek, yüzü bu dünyaya dönük, ulusal, sosyal ve ekonomik alanlarda üretken, üretmek isteyen, ekonomik değer yaratan iş kadınlarını desteklemek ve yenilerini iş dünyasına kazandırabilmek için çabalıyoruz. Vizyonumuz ise lider, çağdaş, demokratik, dinamik, üretken, bilime, uzmanlığa değer veren, iş dünyasında kadının iş insanı olarak değerlendirildiği ve desteklendiği evrensel değerlerdeki uygarlık seviyesinde bir Türkiye olması için çalışmak" dedi.
3 yıl önce 10 kadınla yola çıktıklarını belirten Demirağ, şu anda 70 üyeli bir dernek olduklarını ifade ederek, "Önemli projelere imza atıyoruz. Gün geçtikçe de bizim gibi olan kadınlarımız, özellikle genç girişimci kadınlarımız aramazı katılmaya başladı. Bu bizleri fazlasıyla mutlu ediyor. Çünkü gençliği olmayanın geleceği olmaz. Bu gençlerimiz, bizden sonraki kuşaklara, girişimci olmak isteyen kadınlarımıza ışık tutmaya devam edecekler. Yeni pazarlara girmesi gereken bir ülkeyiz. İhracatımızın, dış ticaretin artması gerekiyor. Mersin, gelecekte özellikle Ortadoğu'nun ve Akdeniz'in modern ve çağdaş bir şehri olmalı anlayışıyla bu konuda çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
Öğrencilere, mezun olduktan sonra hepsinin birer girişimci olacağını anımsatan Demirağ, şu önerilerde bulundu; "Siz özellikle iletişim çağının gençleri olarak iyi birer eğitim alıyorsunuz. Sizler geleceğin birer iş insanı olacaksınız. Ürettiği fikri 'nasıl geliştirebilirim, bunu kazanca nasıl dönüştürebilirim ve hem kendime hem de ülkeme nasıl bir katma değer yaratabilirim' çalışmasını yapan kişilere girişimci diyoruz. Kadın girişimciliği de bunun bir parçası. Ama ülkemizde her ne kadar yasalarda kadın erkek eşitliği olsa da, her ne kadar kız ve erkek öğrenciler yan yana aynı eğitimi görebiliyor olsalar da iş alanlarında hem işini kendi kurmuş olanlar çok yetersiz hem de istihdam edilen kadın sayısı çok az. Türkiye'de istihdamda kadın sayısı yüzde 20'lerin altına düşmeye başladı. Avrupa ülkelerinde kadın çalışma oranının ortalaması yüzde 50'lerin üzerindeyken biz yüzde 20'lerin altına düştük. İşsizlikten en çok nasibini alan biz kadınlar oluyoruz. İlk önce kadınların işten çıkarılması söz konusu oluyor.”
Üniversiteden 21 yaşında mezun olduktan 1 yıl sonra kendi şirketini kurarak iş yaşamına girdiğini anlatan GİŞKAD üyesi Gül Akyürek Özdemir ise, eğitimin önemine vurgu yaptı. Lisan öğrenmenin iş yaşamında oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Özdemir, öğrencilere eğitim olanaklarını iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunarak, “Okulda aldığınız eğitimle işin temelini öğreniyorsunuz. Staj döneminde ise, gerçek hayatı görme şansını yakalıyorsunuz. Bu nedenle staj için iş yapacağınız alanı iyi belirleyerek uygun şirketleri seçin ve bu fırsatı iyi değerlendirin” dedi.
Eşlerinin çalışmasını istemeyen erkeklerin oranının Türkiye'de oldukça yüksek olduğuna da dikkat çeken Özdemir, “Ekonomik durumu iyi ya da kötü olsun eşinin çalışmasını istemeyen erkek sayısı çok fazla. Eğitim almış bir birey hiçbir iş yapmadan evde oturmamalı, toplum için üretmeli, istihdam yaratmalı. Maddi durumu iyi olsun olmasın özellikle kız çocuklarının çalışmaya özendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Eşlerin, kadınların çalışmasına izin vermemesi tamamen eğitimle ilgili bir sorun. Gençler bugünden bu ayrımın farkına varırsa gelecekte eşlerinin çalışmasını destekler” diye konuştu.