Mersin İl Tarım Müdürlüğü, hem köyden kente göçün önüne geçebilmek hem de köylülerin gelir seviyesini arttırmak için köylerde Saanen cinsi keçi dağıtımına başladı.
İl Tarım Müdürlüğü tarafından bir süre önce hayata geçirilen ve 5 yıl boyunca kent genelinde uygulanacağı belirtilen 'Kıl Keçilerini Saanen Süt Keçilerine Çevirme ve Süt Keçiciliğini Geliştirme Projesi' kapsamında başlatılan çalışmalar sürüyor. İzmir'den getirilen 42 Saanen cinsi keçi, daha önceden yapılan saha çalışmalarında tespit edilen Toroslar, Silifke, Mut ve Gülnar ilçelerindeki köylülere törenle dağıtıldı.
Dağıtım töreninde konuşan İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, projeyi hayata geçirmekteki amaçlarının keçi başına düşen süt ve döl veriminin arttırılmasının yanında ormana verilen zararın da minimuma indirilmesi, hazım kolaylığı ve zengin besin içeriğine sahip keçi sütü üretiminin arttırılması ve tüm bunların yanında da küçük aile işletmelerinin bütçesine katkıda bulunularak köyden kente göçün de önüne geçilebilmesi olduğunu anlattı.
Saanen ırkının en önemli özelliğinin farklı iklim koşullarına uyum sağlama yeteneğine bağlı olarak götürüldüğü yerlere çok çabuk adapte olabilmesi olduğunu vurgulayan Oluğ, bu keçilerin yemleme ve mera koşullarına karşı çok duyarlı olduğunun altını çizerek, yüksek verim yeteneğinin de ancak iyi bir bakım ve beslenme koşullarında ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.
Oluğ, Saanen keçilerinde yemden yararlanma yeteneğinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu keçilerin erken çağda cinsi olgunluğa ulaşıp hızlı bir üreme süreci gösterdiklerini belirtti.
Bu özelliğinin, Saanen ırkının yetiştirilmesi bakımından en önemli avantaj olduğunu savunan Oluğ, "Döl verimi yüksek olan bu ırk, genellikle ikiz ya da üçüz doğum yapar. Canlı ağırlık erkeklerde 70 kilogram, dişilerde 50 kilogramdır. Ortalama 2,5 yaşında süt verimi 750 kilogram ve laktasyon süresi 280 gündür. Sütte yağ oranı yüzde 3,4-3,6 civarındadır" dedi.
Bu türün, daha az tahrip edici otlama tarzıyla orman, makilik alan ve çalı yoğun otlaklarda daha az tahribata yol açtığına dair bir düşüncenin hakim olduğunu anlatan Oluğ, ayrıca Saanen keçilerin yerli keçi ırklarına göre daha az hareketli olduğunu sözlerine ekledi.