Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesi sahilinde hasta olarak bulunan caretta caretta kaplumbağası koruma altına alındı. Kaplumbağanın poşet yemiş olmasından dolayı rahatsızlanmış olabileceği belirtildi.
Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi 2010 Yılı Habitat ile Tür İzleme ve Koruma Projesi kapsamında bölgede araştırma yapan üniversite öğrencileri tarafından bulunan caretta caretta kaplumbağasına ilk tedavi yapıldı. Bir bez içerisinde sahilden eve taşınan kaplumbağa üzeri havlu ile örtülüp sürekli nemli tutulmaya çalışıldı.
Sahilde araştırma yaparken caretta caretta kaplumbağasını bulduklarını belirten Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Cihan Odabaşı, "Arkadaşlarla sahilde bulduğumuz caretta caretta kaplumbağasının önce ölü olduğunu sandık. Ters dönmüş durumda bulduğumuz kaplumbağanın nefes aldığını gördük. Bunun üzerine 20 yaşlarında olduğunu tahmin ettiğimiz carettayı eve getirip tedavi altına aldık" dedi.
Carettanın denize atılmış poşetlerden dolayı rahatsızlanabileceğini belirten Odabaşı, şöyle konuştu: "Nesli tükenmek üzere olan ve Taşucu sahillerini yuvalama alanı olarak seçen caretta caretta kaplumbağaları özellikle deniz anaları ile beslenir. Denize atılmış poşetler de su içerisinde deniz anası görünümündedir. Poşetleri deniz anası sanarak yiyen carettanın sindirim sistemlerinde olumsuz sonuçlar oluşur."
Bir ayağı kırık ve hareket edemeyen caretta'nın tedavisi için Muğla'nın Köyceğiz İlçesinin Dalyan beldesinde açılan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'ne gönderileceği belirtildi.