Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Senemoğlu, düşünmenin, insanoğlunun kalım ve gelişim anahtarı olduğunun altını çizerek, dünyanın gördüğü her büyük başarının temelinde de hayallerin yattığını söyledi.
Mersin Üniversitesi tarafından, 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı ile birlikte ilk defa uygulamaya konulan 'Üniversite Yaşamına Giriş Dersleri' kapsamında; 'Genel Yaşam ve Düşünme Becerileri' konulu bir konferans gerçekleştirildi. Çiftlikköy Merkez Kampüsü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'ndeki konferansa Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Senemoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Dünyanın görmüş olduğu her büyük başarının temelinde hayalin yattığını kaydeden Senemoğlu, düşünce becerilerinin temelinde hayallerin olduğunu söyledi ardından da öğrencilere hayallerinden vazgeçmeme tavsiyesinde bulundu. Senemoğlu, yaşamın her alanında düşünmeye ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Bilgiyi yaşamak yerine, pasif olarak alıyoruz. Bu yüzden de bilgiyi kullanamıyoruz ve dolayısıyla yeni bilgiler üretemiyoruz" dedi.
Düşünce becerilerinin temelinde empatinin yattığını vurgulayan Senemoğlu, bilginin de pasif olarak alındığı için kişinin; yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme ve problem çözme becerisini kazanamayacağını savundu. Medeni olmanın göstergesinin bilgiyi üretebilmek ve bilgiyi içselleştirerek kullanmak olduğunun altını çizen Nuray Senemoğlu, tuvalet kullanmadaki, kuyruklardaki veya trafikteki davranışların ise, bireyle ilgili olarak ne kadar medeni olduğuna dair önemli ipuçlarını verdiğini de kaydetti.
Senemoğlu, "Bireylerin kendi yaşamlarını ve öğrenmelerini yönetmeleri için; olgusal bilgiyi kazanmaya değil bilginin doğasını kazanmaya, organize etmeye, kullanmaya ve üretmeye odaklanmalıdır" diye konuştu.
Düşünmenin, insanoğlunun kalım ve gelişim anahtarı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nuray Senemoğlu, "Düşünme, okuma, yazma, aritmetik gibi diğer temel becerilerin gelişimi için temel bir beceridir. Nefes alma, konuşma, görme, yürüme becerileri gibi tümüyle kendiliğinden gelişen doğal bir fonksiyon değildir" ifadesini kullanarak düşünmenin özelliklerini sıraladı.
Yaratıcı düşüncenin, eleştirinin ve problem çözmenin birbirinden bağımsız olamayacağını da da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Nuray Senemoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yaratıcı düşüncenin kaynağı gizem ve bilinmezlerdir; hayal kurma, keşfetme ve yeni fikirler üretmedir. Orjinallik ve hayal gücü ile ilgili her şey yaratıcılık olarak düşünülmemelidir. Yaratıcılık, sadece sanat alanında değil, her alanda yer alır; psikolojik güven ve psikolojik özgürlük ortamında beslenir, destekleyici iletişimle gelişir."