15
Ocak
2025
Çarşamba
MERSİN

Hayvancılıkta Ortadoğu açılımı

HAYVANCILIKTA ORTADOĞU AÇILIMI

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 2010 yılını yüzde 16'lık artışla 962 milyon dolarlık ihracatta tamamladı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesinde yapılan ihracatta ilk sırayı 40.6 milyon dolarla Irak alırken, bunu 18 milyon dolarla da Lübnan takip etti.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, AKİB bünyesinde aylık olarak yayımlanan 'Aktüel' adlı dergide su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'nin, Avrupa kültür balıkçılığı üretiminin bir numaralı adresi olduğunu vurgulayan Yamanyılmaz, yüksek kapasiteli hayvancılık sektörüyle hem beyaz et, hem de yumurta üretiminde Türkiye'nin 'lider' konumda olduğunu anlattı.

Yıllık 12 milyon tonluk süt üretimiyle birlikte Türkiye'nin dünyanın en büyük 15. üreticisi olduğunu hatırlatan Yamanyılmaz, süt ürünlerinde de komşu ülkelerle yapılan ihracatın ön plana çıktığına dikkat çekti. Yamanyılmaz, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 1'lik bölümünü oluşturan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün, geride bıraktığımız 2010 yılını yüzde 16'lık artışla 962 milyon dolarlık ihracatta kapattığını dile getirdi.

"TÜRKİYE AVRUPA'NIN 'KÜLTÜR BALIĞI MERKEZİ' KONUMUNA GELDİ"

Türkiye su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektörünün, köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Yamanyılmaz, son yıllarda artan ciddi girdi maliyetleri ve yurtdışı pazarlarda rekabet etmeyi adeta imkansız hale getiren kur politikaları nedeniyle sektörün zorlandığını ifade etti. Ülke genelinde 4 milyar dolarlık toplam cirosunun, 150 milyon dolarlık bölümünü ihraç eden beyaz et sektörünün, geniş bir ihracat yelpazesine sahip olduğuna işaret eden Ali Can Yamanyılmaz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesinde yapılan ve 110 milyon doları aşan ihracatın ilk sırasını kanatlı sektörü ürünleri oluşturduğu bilgisini de verdi.

18.5 milyon dolarlık yumurta ve 14 milyon dolarlık beyaz et ihracatının da başta Irak olmak üzere yoğun olarak Ortadoğu ülkelerine yöneldiğini anlatan Yamanyılmaz, "Adeta Avrupa'nın kültür balığı merkezi konumuna gelen ülkemizin; alabalık, levrek ve çupra üzerinde yoğunlaşan ihracatının son 8 yıllık zaman diliminde yaklaşık 10 kat artması önemli bir gelişme. İhracatta Avrupa ikincisi olan balıkçılık sektörü, yurt içinde de yüksek bir tüketim rakamına sahip. Bunun bir diğer yansımasını da AKİB boyutunda rahatlıkla görebiliyoruz" ifadesini kullandı.

"BÖLGE FİRMALARININ İHRACATI ORTADOĞU VE AVRUPA'YA YOĞUNLAŞTI"

AKİB bünyesinde 2010 yılında 11 milyon doları aşan çipura, 7 milyon dolara yakın da levrek ihracatı gerçekleştirildiğinin altını çizen Yamanyılmaz, kültür balıkçılığı sektörünün önünde çok büyük bir potansiyelin durduğunu vurguladı. Yamanyılmaz, Türkiye'nin doğal kaynaklarını verimli kullanması, sektörde yaşanan sorun ve sıkıntıların aşılması halinde tüm çevre ülkeleri doyurabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Sektördeki toplam AKİB ihracatının yüzde 36'sının Irak'a gittiğini dile getiren Ali

Can Yamanyılmaz, Irak'ın 40.6 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 18 milyon dolarla Lübnan, 8 milyon dolarla Polonya ve 7 milyon dolarla da Almanya'nın takip ettiğini belirtti. Yamanyılmaz, bölge firmalarının ihracatının Ortadoğu ile Avrupa'ya yoğunlaştığı bilgisini de verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2011 Pazartesi 11:51:00
Güncelleme :31 Ocak 2011 Pazartesi 15:51:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?