21
Kasım
2024
Perşembe
MERSİN

Hisarcıklıoğlu: Ankara çifte standart uyguluyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de vergi adaletinin hala tesis edilemediğini belirterek, devletin vergiyi ancak alabildiğinden aldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik sistemini de eleştirdiği konuşmasında, sistemin acilen değişmesi gerektiğini kaydetti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Defterdarlığı’nın birlikte düzenlediği "2004 Yılı Mersin İli Vergi Rekortmenleri ve Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni"ne katıldı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda yapılan törene, Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman ve çok sayıda sanayici ve iş adamı ile davetli de katıldı.

MTSO Başkanı Kadri Şaman’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, ülkedeki vergi ve sosyal güvenlik sistemini ele aldı. Burada ödül alacak olan iş adamlarının iki farklı ruh hali içinde olacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bir taraftan ülke ekonomisine katkıda bulunmanın, yüksek vergi ödemenin haklı gururunu taşırken, diğer taraftan da, "acaba benim gibi vergi ödemek durumunda olan herkes, bu vergiyi ödüyor mu? Yani devlet herkesten aynı şekilde vergi tahsil edebiliyor mu? Hepsinden önemlisi de acaba ödediğim vergiler doğru yere harcanıyor mu?" endişesini taşıdığını söyledi.

"ÜLKEMİZDE VERGİ ADALETİNİ HALA TESİS EDEBİLMİŞ DEĞİLİZ"

Bu endişelerin vergi adaleti ve kamunun verimliliğiyle ilgili olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Açıkça ifade edeyim ki, bu düşüncelere katılmamak mümkün değil. Ülkemizde vergi adaletini hala tesis edebilmiş değiliz. Devlet vergiyi ancak alabildiğinden almaktadır. Ülkemizde basit usule tabi yaklaşık 830 bin mükellef bulunuyor. Ayda ödedikleri vergi, ortalama 5.5 milyon lira. Öte taraftan beyana dayalı gelir vergisi mükellefi sayısı 1.8 milyon. Ortalama aylık vergileri 79 milyon lira. Kurumlar vergisi mükellefi sayısı 625 bin. Ödenen aylık kurumlar vergisi 122 milyon lira. Ama daha da ilginci toplanan kurumlar vergisinin yüzde 60’ını ilk 100 mükellefin, gelir vergisinin yüzde 40’ını ise ilk bin mükellefin ödüyor olmasıdır. Bu rakamlar verginin tabana yayılmamış olduğunun en açık göstergesidir. Çarpık vergi sistemi kayıt dışı çalışmaya da yönelmektedir. 10 sene önce ülkemizde 1.9 milyon gelir vergisi mükellefi bulunurken, bugün bu sayı 1.8 milyona gerilemiştir. Basit usuldeki vergi mükellefi sayısı da 910 bin den 820 bine gerilemiştir. Peki Türkiye’nin nüfusu son 10 yılda azalmış mıdır ki, mükellef sayısı düşmüştür? Esasen, kayıt dışı ekonominin tüm ekonominin yarısına ulaştığı bir ülkede vergi adaletinin sağlanabilmesi mümkün değildir" dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasını ’Kara mizaha’ benzettiği vergi sistemini anlattığı bir fıkra ile destekledi.

"KAYIT DIŞILIĞIN SEBEBİ YALNIZCA YÜKSEK VERGİ DEĞİL"

Kayıt dışılığın sebebinin sadece yüksek vergi oranları olmadığını söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, son 20 senede vergi kanunlarının 190 defa değişmesi nedeniyle sisteme kimsenin güvenmeyeceğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, bu nedenle yapılması gereken ilk şeyin Türkiye’de ekonomiyi kayıtlı ekonomi haline getirmek olduğunu söyledi. Türkiye’de en zor şartlarda dahi vergi gelirlerinin devlet gücüyle arttırılabildiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Maliyemiz vergileri arttırma konusunda Allah vergisi bir yeteneğe sahip" diye konuştu.

Kamudaki israfa da değinen Rifat Hisarcıklıoğlu, "Aşırı büyüyen ve hantallaşan kamu idaresinde gerekli reformları en kısa sürede yapmadığımız taktirde, kamu kaynaklarını israf etmeye devam ederiz. Kamuda verimliliği arttırmanın, kamuyu ülke ekonomisine bir yük olmaktan kurtarmanın birinci öncelik olduğunu kabul etmek zorundayız. Vergi toplamada gösterilen gayret kadar, kamu harcamalarını kısmada, kamuyu küçültmede de gayret göstermeliyiz. Bunu yapmadığımız zaman devletin iki yakası bir araya gelmez. Son 10 senede kamu harcamaları tam 110 katına çıkmıştır. Bu dönemde milli gelir artışı ise sadece 90 kattır. Ne yazık ki son 2 yılda bu konuda ciddi bir adım atılmadığını görüyoruz. Kamu küçüleceğine büyümeye devam etmektedir. Sadece geçen yıl memur sayısı 50 bin kişi artmıştır ve bir rekor kırılarak memur sayısı 2.5 milyona ulaşmıştır" şeklinde konuştu.

Kamu idaresinde bir yeniden yapılanmaya acilen ihtiyaç olduğunu savunan Hisarcıklıoğlu, özelleştirmeye de Özelleştirme İdaresi’nden başlamak gerektiğini kaydetti.

"SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ HEMEN REFORME EDİLMELİ"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önemle üzerinde durduğu bir başka konu ise sosyal güvenlik sistemi oldu. Sosyal güvenlik sistemini de artık zaman kaybetmeden reforme etmek gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, sistemin yılda 15 milyar dolar zarar etmesine rağmen ne hizmet alanın ne de hizmet verenin memnun olduğunu söyledi. Bir taraftan ülke nüfusunun 68 milyon olduğunun belirtildiğini, diğer taraftan ise sistemden 81 milyon kişinin yararlandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, ama daha 20 milyon kişinin de hiçbir sosyal güvencesinin olmadığını belirtti.

Hisarcıklıoğlu, " Peki şimdi Türkiye’nin nüfusu 68 milyon mu, 81 milyon mu, 101 milyon mu?" diye sordu. Bu konuda siyasetçilerin çifte standart uyguladığını belirten Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemize döviz kazandıran, yatırım yapan, istihdam sağlayan, yani bu ülkeyi sırtlayan girişimcilerimiz, ağır vergi yükü altında izlemeye devam ederken, futbol sektörüne uygulanan vergi oranının yüzde 15’e indirilerek, bazı kulüplerin yaptığı astronomik vergi kaçakçılığını legal hale sokmanın hiçbir gerekçesi olamaz. Ankara, her zaman olduğu gibi, dürüst, ülkesini seven vatandaşları, vergi mükelleflerini mağdur etmiştir. Bu uygulama, yüz kızartıcı bir popülizm, hazmedilmesi imkansız bir çifte standarttır. Bir futbolcunun, işçiden, esnaftan, tüccardan, sanayiciden üstün tarafı nedir? Ekonomiye ne katkısı vardır? Şimdi vergisini düzenli ödeyen bizlerin, futbolcu kadar da değerimiz yok mudur? Artık açıktır ki, Türkiye’nin mevcut vergi sistemiyle, mevcut vergi idaresiyle düze çıkma ihmali yoktur."

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gelir Vergisi Rekortmeni Mehmet Serttaş’a, Vali Atilla Osmançelebioğlu da Kurumlar Vergisi rekortmeni Çimsa Çimento Sanayii temsilcisine ödülünü verdi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 17:45:52
Güncelleme :17 Haziran 2005 Cuma 16:58:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?