Günümüzde insanlarda sıklıkla görülen '"idrarda kanama", başta kanser olmak üzere birçok hastalığın işareti olarak görülüyor.
İdrarda kanamayı "kırmızı alarm" olarak nitelendiren uzmanlar, kanamanın; böbrek tümörleri, idrar yolu tümörleri, mesane tümörü ve prostat kanseri gibi öldürücü hastalıkların belirtisi olabileceğini belirterek, erken teşhisin hayat kurtaracağının altını çiziyor.
Toros Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Nedim İnce, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, idrarda görülen kanamanın nedenlerini anlatarak, vatandaşlara uyarılarda bulundu. İdrarda kanama olmasının "kırmızı alarm" olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirten İnce, idrarın kırmızı gelmesinin genellikle idrara kan karışması sonucunda oluştuğunu ve birçok hastalığın belirtisine işaret edebileceğini söyledi.
İdrarı kırmızıya boyayan birtakım ilaçlar kullanıldığında ve sarılık hastalığında da idrarın kırmızı olabileceğine dikkat çeken İnce, "Ama bunlar çok nadir görülüyor. İdrarda kan görülmesi, böbrek, mesane ve idrar yolu hastalıklarına işaret ediyor. Bu gözle görülür idrardaki kanamanın yüzde 15'ini börek hastalıkları, yüzde 40'ını mesane hastalıkları, yüzde 10'unu idrar yollarındaki hastalıklar oluşturuyor ve yüzde 20'sini prostat hastalıkları oluşturuyor. Bunlar ciddi hastalıklar ve bunların başında da kanser geliyor" dedi.
Kanser vakalarının son zamanlarda çok arttığının altını çizen İnce, idrardaki kanamanın en önemli nedenlerinden birisi olan kanserin, böbrek kanseri olabileceği gibi, idrar yollarında, idrar kesesinde oluşan bir kanser de olabileceğini kaydetti. Kanaması olan insanların yüzde 15'inde mesane kanseri bulunduğunu ifade eden Nedim İnce, "Bu kapsamda 'Her kanama kanserdir' de denilemez, ama kanserin ilk bulgularından ve bizi ilk uyaran etkenlerden birisi bu kanama oluyor. İdrarda kanamayı taş hastalıkları da yapabilir. Akdeniz Bölgesi'nde kanserden bile daha sık görülen hastalıklardan birisi olan taş hastalıkları, sessiz olabileceği gibi ağrılarla birlikte de kendini gösterebilir" diye konuştu.
Dr. Nedim İnce, daha seyrek olarak da böbrekteki iltihaplanmaların gözle görülür kanamaya neden olabileceğini belirterek, son zamanlarda Akdeniz tüberkülozunun da yaygınlaşmaya başladığını ve bunun da idrarda kanama görülmesine neden olduğunu söyledi. Böbrekleri tutan nefritlerde görülen hastalığın da kanamaya yol açabileceğini anlatan İnce, bunun da genellikle çocuklarda görüldüğünü bildirdi.
İdrarda kanamanın en önemli iki sebebinin bulunduğunu dile getiren İnce, bunların birisinin taş hastalıkları, diğerinin ise kanserden kaynaklandığını vurguladı. Taş hastalıklarının insanları rahatsız edebildiğini ancak, tedavi edildiğinde kişinin hayatını tehlikeye düşürmeyeceğinin altını çizen İnce, şöyle konuştu:
"Ama kanser, böbrek tümörleri, idrar yolu tümörleri, mesane tümörü ve prostat kanseri öldürücü hastalıklardır. İlk alarm idrardaki kanamayla kendisini gösteriyor. Bununla ilgili çeşitli tanı olanakları var. Bu olanaklarla kanamanın nereden kaynaklandığı ve hangi hastalıklara bağlı olduğu tespit edilerek, sonuca yönelik tedavi ediliyor. Kanama olur olmaz bunu bir kanser gibi düşünmek ve öncelikle kanseri ekarte etmek gerekir. Çünkü kanserde erken tanı çok önemli bir şey ve hayat kurtarılabiliyor. Bir litre idrarın içerisine bir damla kan karıştığında bütün idrarı kıpkırmızı yapabiliyor. Bunu bilerek telaşlanmadan, ama vakit geçirmeden bir üroloji uzmanına başvurmak gerekiyor."
İdrardaki kanamanın bir defa bile görülse, "üşüttük" denilerek hekime gitmekten vazgeçilmemesi gerektiğine dikkat çeken İnce, bunun büyük bir tehlikenin habercisi olabileceğini sözlerine ekledi.