Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, enflasyondan kurtulmuş ve rekor büyümeyle girilen 2011 yılında Türkiye için tek ve en önemli gündemin 'ihracat' olması sağlanırsa, yeni yılda ihracatta da rekorlar kırılabileceğini söyledi.
2010 yılının, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılına denk gelen 2023 yılı için ortaya konulan '500 milyar dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerlenen bir yıl olduğunu kaydeden Yamanyılmaz, söz konusu ilerleyişin aynı zamanda da dünya ticaretinin yaklaşık dörtte bir oranında daraltan '1929 Büyük Buhranı'ndan sonraki en büyük ikinci ekonomik krize rağmen sürdürüldüğünün altını çizdi. Yaşanan krize rağmen ihracatçıların 100 milyar dolarlık psikolojik sınırın üzerinde kalmayı başardığını ve 2010 yılını da bir önceki yıla göre yüzde 11.3'lük artış ile 113 milyar 685 milyon dolarlık bir ihracatla tamamladığını açıkladı.
"2011 YILI İÇİN BELİRLENEN İHRACAT HEDEFİ: 127.5 MİLYAR DOLAR"
Gerçekleştirilen ihracatta en fazla payı yüzde 15.5 ile otomotiv sektörü alırken, bunu yüzde 12.8 ile hazır giyim sektörü, yüzde 11.2'lik oranla da kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün takip ettiğini anlatan Yamanyılmaz, Avrupa Birliği (AB) pazarında yaşanan daralmaya rağmen 2010 yılının Türkiye'nin toplam ihracatındaki AB ülkelerinin payı yüzde 46.3 olurken, en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkeyi de; Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Irak'ın oluşturduğunu dile getirdi. İhracatçıların
aşırı değerli TL ve daralan AB pazarına rağmen özverili çalışmalarıyla 2010 yılında ortaya koymuş olduğu başarılı performansın, 2011 yılında da sürdürüleceğini vurgulayan Yamanyılmaz, buna bağlı olarak da 'Orta Vadeli Program'da 127.5 milyar dolar olarak belirlenen 2011 yılı ihracat hedefinin daha da yukarıya taşınacağının altını çizdi.
"TÜRKİYE'İN ANA GÜNDEMİ İHRACAT OLURSA YENİ REKORLAR KIRARIZ"
Ali Can Yamanyılmaz, "Enflasyondan kurtulmuş ve rekor büyümeyle girdiğimiz 2011 yılında ülkemiz için tek ve en önemli gündemin ihracat olmasını sağlarsak; yeni yılın bizlere ihracatta da rekorlar getirmesi işten bile değildir. 2011 yılında ihracat alanında yenilerinin kırılmasını temenni ettiğimiz rekorları AKİB olarak 2010 yılında gerçekleştirmiş olmanın mutluluğu içerisindeyiz. 2010 yılında AKİB, Türkiye ortalamasının çok daha ötesinde değer bazında yüzde 64'lük artış yakalayarak, yılı 8 milyar 758
milyon dolar ihracat ile kapatmıştır. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 7.8'ine karşılık gelen bu ihracat rakamıyla AKİB Genel Sekreterliği, ülke genelindeki toplam 13 genel sekreterlik arasında 4. sıraya yükselmiştir. Böylesine önemli bir başarıya imza atan üye ihracatçılarımız her türlü övgüyü hak etmektedirler" dedi.
"AB PAZARINA KARŞILIK ORTADOĞU PAZARINA YÖNELİK İHRACAT ARTTI"
AKİB üyesi firmalar tarafından gerçekleştirilen ihracatın detaylarına inildiğinde; AB pazarına karşılık Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatta yaşanan artışla mevcut pazarın genişletildiğinin görülebileceğini anlatan Yamanyılmaz, uluslararası pazarların en önemli avantajı olarak öne çıkan dinamizmin pazar çeşitlendirilmesinde kullanılarak, geçen yıla göre en fazla ihracat yapılan ülke 5 ülke arasında AB ülkesi sayısının da 2'den bire düştüğünü belirtti. Krizden daha az etkilenen Ortadoğu ülkeleriyle
ticaretini artıran AKİB üyelerinin, 2010 yılında en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk 5 ülkenin de sırasıyla; Irak, Suriye, Mısır, Bileşik Arap Emirlikleri ve İtalya olduğu bilgisini veren Yamanyılmaz, AKİB ihracatını sektörel bazda ele alarak Genel Sekreterlik çatısı altında yer alan 8 birliğin 7'sinın geçen yıla göre ihracatını arttırdığını vurguladı.
"KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 340 OLDU"
Yaşanan söz konusu artışta en büyük payınsa kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü olduğuna dikkat çeken Yamanyılmaz, "Sektör ihracatını değer bazında geçen yıla oranla yüzde 340 artırarak 2 milyar 867 milyon dolara çıkarmış ve AKİB'de en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör olmuştur. AKİB'den 2010 yılında en fazla ihracat gerçekleştirilen diğer iki sektörse sırasıyla; demir çelik ürünleri ile hububat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörleri olmuştur. Geçen yıl kriz nedeni ile azalan ihracatımızın daha da
derinleşmesini engelleyen yaş-meyve sektörü ise dördüncü sırada yer almıştır. 2010 yılı hedeflerini fazlası ile gerçekleştiren birliğimiz, 2011 yılında da aynı performansı devam ettirerek 500 milyar dolar ihracat hedefine ilerleyen ülkemiz ihracatına 1940 yılından bu yana olduğu gibi yine önemli oranda katkı sağlamayı sürdürecektir" diye konuştu.