Türkiye'nin 2009 yılı yaş meyve sebze ihracatı, değer bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8'lik bir artış göstererek 1 milyar 643 milyon 288 bin dolara ulaştı.
Söz konusu ürünlerin en çok ihraç edildiği ülkelerin başında ise Rusya, Irak ve Suudi Arabistan'ın geldiği bildirildi.
İhracatta yaşanan gelişmeleri değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, sektörel anlamda oldukça önemli gelişmelerin yaşandığı bir süreçten geçtiklerini ifade ederek, üretici ve ihracatçının hiç olmadığı kadar birbirine destek olduğunu, bu durumun da sektöre önemli katkılar sunduğunu anlattı. Kavak, özellikle Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz'ın Akdeniz Ülkeleri Narenciye Birliği (CLAM) dönem başkanlığına getirilmesinin yurt dışındaki lobi çalışmalarına olumlu katkılar sunacağına inandığını dile getirdi.
17-20 Kasım 2009 tarihleri arasında Adana'da gerçekleştirilen 'Narenciye Sektörü Alım Heyeti Programı'nın da önemli bir misyon üstlendiğini vurgulayan Ali Kavak, programa katılmak üzere Almanya, Çek Cumhuriyeti, Japonya, Polonya, Singapur ve Ukrayna'dan gelen toplam 17 ithalatçı firmanın, Adana, Mersin ve Antakya'da faaliyet gösteren ihracatçılarla bir araya gelip görüşmelerde bulunarak sipariş verdiğini hatırlattı. Kavak, "Bu 'Alım Heyeti Programı'nın en dikkat çekici özelliğiyse Türkiye'den narenciye ithalatının yasak olduğu bir ülke olarak öne çıkan Japonya'dan sektörün en önemli 7 ithalatçısının da katılmasıdır. Japonya, dünyada en fazla greyfurt ithal eden ülkedir. Dünya toplam greyfurt ithalatının yüzde 20'sinden fazlasını Japonya tek başına gerçekleştirmektedir. Japonya'ya greyfurt ihraç edeceğimiz günler çok yakın" dedi.
EN FAZLA YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI RUSYA, IRAK VE SUUDİ ARABİSTAN'A
Türkiye'nin dünya narenciye ihracatı konusunda dünya ölçeğinde 4. sırada yer aldığını hatırlatan Kavak, sektördeki bir diğer olumlu gelişmenin de Rusya'da yaşandığını, toplam ihracatın yüzde 30'luk bir bölümünün bu ülkeye gerçekleştirildiğini anlattı. Kavak, Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) tarafından Rusya'da gerçekleştirilen tanıtım kampanyasının beklenilenin de üzerinde bir ilgi gördüğünü belirterek, bu çalışmanın meyvelerinin de önümüzdeki günlerde toplanacağını ileri sürdü. Ortaya konulan çabaların ihracat rakamlarına da yansıdığını kaydeden Kavak, Türkiye'de ihracatın tarım, sanayi, hayvancılık ve madencilik olmak üzere toplam 24 ana başlık altında incelendiğine işaret ederek, 2009 yılı Ocak-Kasım döneminde, geçen yıla göre sadece 5 ana sektörde artış yaşandığını, bu sektörlerden ilkinin zeytin ve zeytinyağı olduğunu, en fazla artış yaşanan ikinci sektörün de yüzde 7,89'luk bir büyümeyle yaş meyve sebzede yaşandığını dile getirdi. AKİB tarafından 1 Ocak-30 Kasım 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen yaş meyve sebze ihracatının 2008 yılına göre değer bazında yüzde 12'lik bir artışla 678 milyon 54 bin 887 dolara ulaştığı bilgisini de veren Kavak, Türkiye geneli ihracatınsa yüzde 8 artarak 1 milyar 643 milyon 288 bin dolara yükseldiğini, AKİB'in bu orandaki payının da yüzde 40 olduğunu açıkladı. Kavak, yaş meyve sebze ürünlerinin de en çok Rusya, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelerine ihraç edildiğini de sözlerine ekledi.