Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin'in oldukça önemli teşvikler alarak sanayisini geliştiren birçok kentle başa baş gittiğini ve hatta birçoğunu gerisinde bıraktığını söyledi. Aşut, gerekli onayların alınması halinde Türkiye'nin ilk 'Organize Tarım Bölgesi'ni hayata geçirmek istediklerini, bunun yanında üçüncü organize sanayi bölgesi için de yine bakanlık onayı beklediklerini dile getirdi.
Mersin'in, tarım-gıda sektöründe katma değer oluşturan bir kent olduğuna dikkat çeken Aşut, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan gerekli onay ve izinlerin alınması halinde Türkiye'nin ilk 'Tarım-Gıda Teknoparkı'nı hayata geçireceklerini anlattı. Bununla birlikte Mersin'in artık tarım-gıda sektörünün kararlarının alındığı bir kent haline geleceğini savunan Aşut, bu hayali gerçekleştirebilecek ve amaca hizmet edebilecek çalışmalarda bulunduklarının altını çizdi. Mersin Limanı'nın başarılı bir şekilde özelleştirilmesinde MTSO'nun oldukça önemli bir etkisi olduğunu savunan Aşut, İzmir Limanı'nın özelleştirme sürecinin yılan hikayesine döndüğünü, bu nedenle de söz konusu limanın etkili kullanılmadığı yorumunu yaparak, Mersin Limanı'nın kapasitesi ve Mersin'in ticaret hacminin de her geçen gün arttığına dikkat çekti.
"BİR ŞEYİ ÇOK YAPMAK DEĞİL, KATMA DEĞER OLUŞTURMAK ÖNEMLİ"
İzmir'de faaliyet gösteren Ege Serbest Bölgesi'ni örnek vererek, buranın aynı zamanda da Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak öne çıkan Mersin Serbest Bölgesi'nin yaklaşık 2 katı olmasına rağmen, her iki bölgenin de toplam ticaret hacminin hemen hemen eşit düzeyde olduğuna işaret eden Şerafettin Aşut, "Bir şeyi çok yapmak önemli değil, katma değer oluşturup para kazanmak önemli. Bu da Ar-Ge ile inovasyonla ve markalaşma ile olur. MTSO olarak Mersin iş dünyasını hep bu noktaya taşımaya çalışıyoruz. Artık büyük değil, hızlı ve bilgili olma zamanı" dedi. Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nin (MTOSB) henüz yeni olmasına ve hiçbir devlet desteği almamasına rağmen, kendi dinamikleriyle büyüdüğünü hatırlatan Aşut, bölgenin üretim, ihracat ve enerji tüketimi hakkında da bilgi verdi.
"MERSİN KENDİ İNSANININ GAYRETİYLE AYAKTA DURUYOR"
Bilen ya da bilmeyenlerin sanayi denildiğinde Mersin'i; Denizli, Kahramanmaraş ve Adana gibi illerle kıyasladığının altını çizen Aşut, "Rakamlar ortada; dünyanın teşviğini alarak sanayisini geliştirmiş birçok kentle Mersin başa baş gidiyor ve birçoğunun da önünde. Her şeyden de önemlisi Mersin bunu kendi insanının gayretiyle yapıyor. Hem de kentteki yoğun göçe rağmen. Mersin üretiyor, istihdam ediyor, ihraç ediyor, katma değer oluşturuyor, vergi veriyor. Bugün Türkiye'de en çok vergi veren 6. kentiz" diye konuştu. Gerekli bakanlık onayı alınması halinde Mersin'in 3. organize sanayi bölgesine kavuşacağını hatırlatan Aşut, Mersin'in sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda da Doğu Akdeniz'in lojistik merkezi olmaya aday bir kent olmasının yanında inovasyonu da Türkiye iş dünyasına sokan bir kent olarak da kendisini öne çıkardığını söyledi.
"BARDAĞIN DOLU KISMI DA İHMAL EDİLMEMESİ GEREK"
Aşut, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Gurur duyduğum bir şey var ki; tüm bunların arkasında gücünü 20 bin üyesinden alan, Mersin'in en demokratik ve katılımcı kurumu olan MTSO var. Bu anlamda tüm yönetim kuruluma, meclis üyelerime ve mersin ekonomisinin isimsiz kahramanları olan iş adamlarımıza teşekkür ediyorum. Odaları, belediyeleri, basını, valiliği ve sivil toplum kuruluşlarıyla hepimiz bir resmin parçalarıyız. Birimiz olmazsa bu resim eksik kalır. Daha güzel bir Mersin resmi için, bu iş birliğinin artarak devam etmesi temennimizdir. Mersin, her şeyin iyisine layık. İş dünyası olarak biraz şüpheciyizdir. İlk gördüğüne inanmaz, arkasını araştırırız. Tedbir ve işin negatif yanlarını düşünmek sizi beklenmedik sonuçlardan korur. Ancak bardağın dolu kısmını da ihmal etmemek gerekir. Başarıların tespiti ve taktiri insana daha çok çalışma azmi verir, motive eder."