İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante ve eşi Barbara Scarante, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile birlikte, Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesindeki Elaussia Sebaste Antik Kenti'nde, 16'ncı dönem kazı çalışmalarını yapan İtalya'daki Roma La Sapenza Üniversitesi'nden Prof. Dr. Eugenia Eguini Schneider'i kazıevinde ziyaret etti.
Vali Güzeloğlu ve Büyükelçi Scarante'yi, Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, Ayaş Belediye Başkanı Süleyman Koç, Kazı Başkanı Prof. Dr. Eugenia Eguini Schneider ve kazı ekibi karşıladı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan ile Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serra Durugönül'in de katıldığı geziyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Büyükelçi Scarante, amacının hem İtalyan kazı ekibini ziyaret etmek hem de çevreyi tanımak olduğunu söyledi. Türkiye'ye yaklaşık 2 ay önce atandığını belirten Scarante, Dışişleri Bakanlığı'nda çalıştığı dönemde sık sık geldiği Türkiye hakkında yeterli bilgiye sahip olmasından dolayı bu göreve atandığını kaydetti. Scarante, İtalyan kazı ekibinin bölgedeki tarihi güzellikleri gün yüzüne çıkarmak için çalıştığını belirterek, "16 yıldır sabırla milim milim tarih arayan hem İtalyan hem de Türk arkeologları kutluyorum. Arkeolojiyle az da olsa ilgiliyim. Ayaş bölgesinde başta Elaussia Sebaste Antik Kenti olmak üzere Kanlı Divane, Adam Kayalar ve tarihi Kız Kalesi çevresi adeta açık hava müzesi gibi. Ayaş'ta gördüm ki kazı ekibi büyük başarı sağlamış, antik tiyatro ve ticaret merkezi ile tapınak ortaya çıkarılmış. Tabi yılda iki ay çalışıyorlar, bu da büyük başarıdır. Ayaş Belediye Başkanını böylesi güzel bir beldeye sahip olmasından dolayı kutluyorum" dedi. Büyükelçi Scarente, 2012 yılının İtalya'da 'Türk-İtalyan Yılı' ilan edildiğini ve bu yönde hazırlıkların yapıldığını da sözlerine ekledi.
TÜRKİYE İLE İTALYA ARASINDAKİ İLİŞKİLER DAHA DA GELİŞECEK
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, Gianpaolo Scarante'nin Türkiye'ye iki ay önce atandığını, bölgeyi tanımak amacıyla Mersin'e geldiğini, kendisini Mersin'de ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Güzeloğlu, Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin Büyükelçi Scarante'nin katkılarıyla gelişeceğine inandığını ifade ederek, "Kendisi bana Türkiye'de 3-4 yıl görev yapmayı umduğunu, bu sürede hem İtalya ile Türkiye arasındaki ilişkilere hem de Mersin'e özel ilgi göstereceğini ve ülkesinden bu bölgeye daha fazla turist gelmesini sağlamak için çaba harcayacağını söyledi. Bundan mutluluk duyuyor, yeni görevinde başarılar diliyorum" diye konuştu.
KAZI ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ BİLGİLER
2 Eylül'de 4 ayrı noktada başlayan kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Profesör Schneider da, Elaiussa Sebaste'de geçmiş yıllarda yapılan kazılarda bazı önemli kalıntılara rastladıklarını, ancak bu yıl ki yapılan kazılarda geçen yıl bölgede üretilen şarap ve zeytinyağlarının ihraç edildiği Amforaların saklandığı sarnıçlardan ikincisinin bulunduğunu belirtti. Bulunan ikinci sarnıçta ihracata gitmeyen üretim hatalısı ve gündelik işlerde kullanıldığı sanılan 'amfora' lardan 20 tane bulunduğunu belirten Schneider, amforaların üzerinde ilk kez üzerinde 'çoban ve köpeği' tasvir edilen kırmızı boyalı köpek resmi ile amforanın üzerine işlenmiş 'hindi' kabartması bulunun testi bulunduğunu söyledi. Schneider, kuzey, güney limanları ile ortasında bulunan ticaret merkezi ile kimler tarafından, kimin adına yaptırıldığı henüz belirlenemeyen Geç Roma ve Bizans Sarayında kazı çalışmalarının yapıldığını, ancak kimler tarafından yaptırıldığı ile ilgili henüz bir kitabeye rastlanılmadığını kaydetti. Schneider, Bizans Sarayı çevresindeki kazı çalışmalarını gelecek yıl tamamlayıp gerekli restorasyon çalışmalarını da yaparak antik tiyatro ve agorada olduğu gibi turizmin ve insanların ziyaretine açmayı hedeflediklerini belirtti. Schneider, burasının turizme açılmasının bölgenin tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını vurguladı.
Kazı çalışmaları esnasında Kuzey Limanı bölgesinde 35 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde portikolu yol bulunduğunu vurgulayan Schneider, bu bölgede çalışmaların gelecek yılda süreceğini belirterek, "Kazı esnasında ortaya çıkartılan gezinti yolundaki ağır kayaları kaldırmak ve yerine koymak için büyük vinçlere ihtiyaç var. Bu da büyük maliyet isteyen çalışma. Ancak biz bir destekleyici bulabilirsek buradaki gezinti yolunu restore edeceğiz" dedi.
Yapıldığı tarih ve kimlerin yaptığı henüz bilinmeyen tapınak çevresinde sondaj kazı çalışmaların yapıldığını dile getiren kazı başkanı Prof. Dr. Evgenia Eqnini Schneider, Yrd. Doç. Emanuela Borgia başkanlığında yapılan tapınak bölgesindeki kazı çalışmasında burada da tapınağın kimler tarafından yaptırıldığının belirlenemediğini, kazının gelecek yıl devam edeceğini kaydetti.
Kazı ekibinde İtalya'dan gelenlerin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi arkeolog Şenay Öcal'ın nezaretinde 17 uzman ile 24 Türk işçi de yer alıyor.