İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisinin kur sıkıntısı olduğunu belirterek, bu sıkıntıyı en çok hissedenlerin de ihracatçılar olduğunu söyledi.
İTO'nun Anadolu'ya açılması çalışmaları kapsamında yatırım araştırmaları yapmak amacıyla İTO Başkanı Murat Yalçıntaş başkanlığında Mersin'e gelen 40 kişilik heyet, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyeleri ile değerlendirme toplantısı yaptı. MTSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan İTO Başkanı Yalçıntaş, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisinin kur sıkıntısı olduğunu söyledi. Bu sıkıntıyı en çok hissedenlerin de ihracatçılar olduğuna dikkat çeken Yalçıntaş, "Mersin de ihracatçı kenti olarak kur sıkıntısını çok derinden hissediyor. Biz bunu İTO olarak da üyesi olduğumuz TOBB İstişare Kurulu'nda da yüksek sesle dile getiriyoruz" dedi.
İstanbul ve Mersin'in ortak diğer bir sıkıntısının ise 'göç' olduğunun altını çizen Yalçıntaş, "Göç büyük bir sıkıntı ve tehdit oldu kentler için ama, her tehdit de aynı zamanda büyük bir fırsattır. Göç olgusunun bir fırsata dönüştürüleceğine inanıyorum. İlk Amerikan Koleji Tarsus'ta açılmış. Nasıl olmuş da Tarsus'ta açılmış ve Tarsus'un, Mersin'in ve Adana'nın yapısı nerden geliyor?" diye konuştu.
ABD iç savaşından başlayarak 1880'lerde Adana'da pamuk ekiminin başladığını, bu sayede Tarsus'un, Adana'nın, Mersin'in kozmopolit hale geldiğini ifade eden Yalçıntaş, göçle gelen vatandaşların aynı zamanda ciddi anlamda bir kültürel zenginlik ve işgücüne ciddi bir katkı olduğunu kaydetti. Yalçıntaş, göçle gelen insanlara gerekli eğitim ve altyapıyı sağlandığı takdirde, İstanbul için de Mersin için de göçün çok büyük bir kazanç olacağının altını çizdi.
MTSO Başkanı Kadri Şaman ise, Türkiye'nin en ciddi ticaret merkezlerinden birisinin Mersin olduğunun altını çizerek, "Limanın Mersin'de olması, hızla gelişen sanayimiz, turizm konusunda yürütülen çalışmalar ve bilimsel çalışmalarla, global rekabette mücadele edecek üç temel sektörümüz var. Bunların ilki tarım ve tarıma dayalı sanayi, ikincisi lojistik ve hizmet, üçüncüsü ise turizm. Bu konular Mersin için çok önemli. İTO ülkemizin en büyük odası. Yapmış olduğu çalışmalarla Türk ekonomisinin de kalbini oluşturuyor" dedi.
Mersin, çok odaklı ekonomik yapısına rağmen bugün hak ettiği yerde olmadığının altını çizen Şaman, bunun başlıca sebepleri arasında ise göç unsurunun geldiğini vurguladı. Mersin'de işsizliğin ve istihdam sorunun sürekli olarak kanayan yara halinde bulunduğuna işaret eden Şaman, bunun çözümünün tek yolunun da yatırımcıdan geçtiğini ve İstanbul'daki yatırımcıları Mersin'e beklediklerini ifade etti.
Toplantının sonunda, MTSO Başkanı Kadri Şaman, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'a bir plaket takdim ederken, Yalçıntaş da Şaman'a plaket verdi.
Toplantının ardından, İTO heyeti ile MTSO heyeti, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un da katıldığı iftar yemeğine katıldı.