Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde düzenlenen 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' adlı yarışmanın Mersin ayağı tamamlandı. İl Tarım Müdürlüğü tarafından organize edilen yarışmanın il finalinde mutlu sona Akdeniz ilçesi ulaştı.
Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen final yarışmasında her ilçe 2 kadın çiftçiyle temsil edilirken, Anamur'dan katılım olmadı. Kadın çiftçiler bilgileriyle birbirine üstünlük sağlamaya çalışırken, organizasyona Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, Mersin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Gökçel ve çok sayıda davetli de katıldı. Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar Meslek Lisesi öğrencilerinin vermiş olduğu müzik dinletisiyle başlayan yarışmaya yoğun ilgi gösterildi.
“TARIM MASTER PLANI BİZE YOL GÖSTERECEK”
Burada konuşan Vali Hüseyin Aksoy, tarım sektörünün Mersin açısından önemli olduğunu ve kent ekonomisindeki payının da oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek, 2000 yılı verilerine göre kent nüfusunun yüzde 57'sinin tarım sektöründe çalıştığına dikkat çekti. 'RIS Mersin Projesi' kapsamında kentin geleceği şekillendirilirken 3 ana sektörün öne çıktığını, bunlardan birinin de tarım ve tarıma dayalı sanayi olduğunu hatırlatan Aksoy, bu noktada tarımı daha iyi bir noktaya taşıyabilme adına 'Tarım Master Planı'nın hazırlanabilmesi için İl Özel İdaresi tarafından ihaleye çıkıldığını dile getirdi.
Buradaki temel amaçlarının sektörde neyin nasıl ve ne şekilde yapılacağı konusunda bir yol haritasının belirlenmesi olduğunun altını çizen Aksoy, 'Tarım Master Planı'nı uygularken sektör temsilcilerinin de görüş ve düşüncelerini alacaklarını, Mersin için uygulanabilir en doğru planı tüm sektör bileşenleriyle birlikte hayata geçireceklerini anlattı. Vali Aksoy, kentte üretilen tarım ürünlerinin önemli bir bölümünün ihrac edildiğini, bu kapsamda bilinçli üretim ve üretimde kalite gibi konuları önemsediklerini, üreticilerin bilinç düzeyinin yükseltilmesi, neyin nasıl ve ne şekilde üretileceği konusunda gereken bilgi donanımının oluşturulması çalışmalarına da ağırlık verdiklerini söyledi.
“TARIM TEKNOPARKI'NDA ÖNEMLİ MESAFELER ALDIK”
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, 2004 yılından bu yana yürütülen 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' adlı organizasyonun tam da bu noktada önemli bir misyon üstlendiğini belirten Hüseyin Aksoy, kadınların çiftçilik konusunda ne kadar da bilinçli oldukları ve bu alandaki duyarlılıklarının yarışmayla ortaya konulduğunu anlattı. Kadınların el attığı ve onların işin başında olduğu alanlarda başarı çıtasının da oldukça yüksek olduğuna işaret eden Aksoy, “Bu anlamda kadın çiftçilerimizin işi sahiplenerek yaptığı işi benimsemesi ve bunu bilimsel yöntemlerle ileriye taşıması; tarımsal üretimdeki verimi ve kaliteyi de arttıracaktır” dedi. Mersin'de kurulması planlanan; 'Tarım Teknoparkı' ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Vali Aksoy, bu konuda başlatılan çalışmaların belirli bir noktaya geldiğini, teknoparkın kurulması halinde Mersin'in, teknoloji ve tarım sektörünü buluşturan, Ar-Ge çalışmaları yapan ve tarımın daha iyi bir noktaya getirilmesine katkı sunan bir il konumuna geleceğini savundu. 'Tarım Organize Bölgesi' ile ilgili olarak da çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Aksoy, konuyla ilgili olarak arazi sıkıntısı yaşandığını ve bunun aşılması halinde kentin tarım sektöründe daha iyi bir noktaya taşınabilmesi adına önemli bir mesafenin geride bırakılmış olacağını kaydetti.
“KADINLARIN AZMİ GELECEK İÇİN BİZE UMUT VERİYOR”
İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ ise, kadın çiftçilerin performansının değerlendirilmesinin yanında kadınların kendine olan güvenlerinin geliştirilmesi, birbirleriyle kaynaşmalarının sağlanması adına Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından son 6 yıldır organize edilen; 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' adlı organizasyonun önemli bir misyon üstlendiğini belirtti. Tarımın her aşamasında fedakarca çalışan kadınların, yarışmayla birlikte ortaya koymuş olduğu azim ve kararlılığın, kendilerini gelecek açısından umutlandırdığını ifade eden Oluğ, kadınların çabasıyla tarım alanındaki verim ve kalitenin de artacağına inandığını söyledi.
Konuşmaların ardından yarışmaya geçildi. Kendi ilçelerinde birinci olan kadınlar, bu kez 'Mersin Finali'nde birbirlerine üstünlük sağlamaya çalıştı. Anamur dışında diğer tüm ilçelerin katıldığı yarışmada kendilerine yöneltilen 15 sorunun ardından mutlu sona, 130 puanla Akdeniz ilçesi ulaştı. Geçen yıl Mersin ve bölge birinciliğinin yanı sıra Türkiye üçüncülüğü gibi derecelere de imza atan Yenişehir ise, Toroslarla birlikte 120 puanla yarışmayı tamamladı. Jüri tarafından kendilerine yöneltilen; 'Altın Soru'ya doğru yanıt veren ve rakiplerinin de verdiği yanlış cevapla Yenişehirli kadın çiftçiler, ikinciliğe adını yazdırırken, Toroslar üçüncülükle yetindi.
Öte yandan 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor Mersin İl Finali'nin yapıldığı salonda ayrıca Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara'nın, kentin farklı bölgelerindeki ormanlık alanlarda gerçekleştirilen orman faaliyetlerinde çekmiş olduğu fotoğraf karelerinden oluşan sergi de meraklısının beğenisine sunuldu. Salonun girişinde oluşturulan sergi, yoğun ilgi gördü.
KADIN ÇİFTÇİ YARIŞMASINDA BİRİNCİLİK EL DEĞİŞTİRDİ.
28.04.2010 Tarihinde Adana da düzenlenecek olan Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi Yarışması Bölge Finalinde İlimizi temsil edecek yarışmacıların belirlenmesi için 10 Mart 2010 tarihinde bütün ilçelerin katılımı ile Mersin İl finali düzenlenmişti.
Yapılan yarışma sonucunda İlimiz Akdeniz İlçesi Adanalıoğlu Mahallesi çiftçileri birinci olarak Mersini temsil etme hakkı kazanmıştı.Yenişehir İlçesi Değirmençay Beldesi Kadın çiftçileri ise ikinci olmuştu. Ancak; Akdeniz ilçesi yarışmacılarının Köy veya Beldede ikamet etme şartını taşımadıkları, Mahallede ikamet ettiklerinin ortaya çıkması üzerine Yenişehir Kaymakamlığı ve Değirmençay Beldesinden yarışmaya katılan Çiftçi kadınların itirazı üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı durumu değerlendirmiş ve itirazı haklı görerek Yenişehir İlçesi Değirmençay Beldesinden yarışmaya katılan kadın çiftçilerin İl birincisi olarak Adana da yapılacak Bölge finalinde Mersini temsil edeceğine karar vermiştir.