15
Ocak
2025
Çarşamba
MERSİN

Kahve kültürü yok oluyor

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, sigara yasağının uygulanmasıyla birlikte kahvehaneler başta olmak üzere bar, kafe, restoran ve eğlence mekanları gibi işletmelerin işlem hacminin yarı yarıya düştüğünü söyledi.

19 Temmuz 2009 tarihi itibarıyla uygulamaya konulan kapalı mekanlardaki sigara içme yasağını, 'popülist bir karar' olarak nitelendiren Talat Dinçer, kendilerinin yasağa karşı olmadığını, aksine bunun uygulanış şekline karşı çıktıklarını anlattı. Dinçer, global krizin etkilerini gösterdiği, işsizliğin had safhaya ulaştığı bir dönemde böyle bir yasağın uygulanmasına anlam veremediklerini ifade ederek, bu durumun bazı kapalı mekanlar için geçerli olabileceğini ancak bunun genele yayılmasını doğru
bulmadıklarını dile getirdi.

Türk toplumuna has bir kahvehane kültürü olduğuna dikkat çeken Dinçer, "Bu kültürü birden bire yok edemezsiniz. İnsanları alışkanlıklarından hemen vazgeçiremezsiniz. Bunun için zamana ihtiyaç var. 'Burada sigara içemezsiniz' deyip olayı kestirip atmakla hiçbir sonuca ulaşamazsınız. İnsanları sigaranın zararları konusunda eğiterek, yumuşak bir geçiş sürecini sağlayarak dumansız hava sahaları oluşturabilirsiniz. Ne yazık ki, böylesi bir durumdan söz etmek mümkün değil" dedi.

Yasakların her zaman cazip olduğunu savunan Dinçer, yasakla hiçbir sonuca ulaşılamayacağını, sorunların üstesinden ancak eğitimle gelinebileceğini, bu nedenle de sigarayla mücadele kapsamında ilkokuldan başlamak üzere üniversiteye kadar olan süreci kapsayan köklü ve kapsamlı bir eğitimin de şart olduğunu söyledi.

Talat Dinçer, "Sadece okullarda değil, başta kahvehane ve eğlence mekanları olmak üzere bar, kafe, restoran gibi mekanlarda bir 'eğitim seferberliği' başlatılması lazım. Bunun yanında sigara yasağı kademeli olarak uygulanmalı. İnsanların yavaş yavaş sigaradan vazgeçmeleri sağlanabilir" diye konuştu. Yaz dönemi olması nedeniyle yasağın olumsuz etkilerinin çok fazla göze batmadığının altını çizen Dinçer, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte yasağın kendine daha çok hissettireceğini savundu. Dinçer, yıl
sonuna kadar gerek Mersin'deki, gerekse Türkiye genelindeki kahvehanelerin yarısından fazlasının kapanacağını iddia etti.

"SADECE MERSİN'DE YIL SONUNA KADAR 3 BİN 500 KAHVEHANE KAPANACAK"
Bugün gelinen noktada Mersin genelinde yaklaşık 7 bin kahvehanenin faaliyet gösterdiği bilgisini de veren Dinçer, yasağın uygulanmasına bağlı olarak bu işletmelerin 3 bin 500'ünün yıl sonuna kadar kapanacağını ileri sürdü. Kahvehane sahiplerinin tüp parasını dahi çıkarmakta zorlandığını, işlem hacmindeyse çok ciddi bir düşüş yaşandığını ifade eden Dinçer, bir dönem 24 saat açık olan kafeterya ve kahvehane türü işletmelerin, bugün iş yapamadığı gerekçesiyle erken kapandığını, alkol ürünleri satan restoranlarda hemen hemen hiç müşterinin olmadığını, bu tür mekanlara gidenlerin daha çok bahçesi olan yerleri tercih ettiğini ancak bunun da kış mevsiminin etsini göstermesiyle birlikte sona ereceğini anlattı.

Sigara içme yasağının uygulanmasının ardından, kahvehaneler başta olmak üzere bar, kafe, restoran ve eğlence mekanları gibi ortak kullanım alanı olarak öne çıkan kapalı mekanlardaki işlem hacminin yüzde 50 gibi sert bir düşüş gösterdiğini dile getiren Talat Dinçer, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yasak bu şekilde birden bire uygulanmaz. Kademeli bir şekilde yumuşak bir geçiş döneminin ardından hayata geçirilir.

Sigara yasağı insanları eğiterek, onları alışkanlıklarından yavaş yavaş vazgeçirerek uygulanmalıydı ama bu yapılmadı. Bunun zamanlaması çok yanlış. Global krizi iliklerimize kadar hissettiğimiz, iş yerlerinin ardı ardına kapandığı, işsizliğin had safhaya ulaştığı bir dönemde böylesi bir yasak olmamalıydı. Zaten ekonomik dengelerimiz bozuk. İnsanlar çok zor şartlar altında durmaya çalışıyor. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen, bir de sigara yasağının uygulanması doğru değil."
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2009 Cumartesi 16:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?