Mersin'e özgü bir tatlı olan kerebiç, Ramazan sofralarının da vazgeçilmezi oldu. Ramazan ayı ile özdeşleşen kerebiç tüketimi, son 15 günde 4 katına çıkarken, firmalar artan talebi karşılamakta zorlanıyor.
Mersin'in meşhur kerebiç imalathanelerinden biri olan Kerebiçci Yusuf'un işletme sahibi Onur Yağcı da bu iddiayı destekliyor. Ramazan ayı ile birlikte satışların 4 katına çıktığını kaydeden Yağcı, günde ortalama olarak 300-400 tonluk bir üretim yaptıklarını söyledi.
Yağcı, 35 yıldan bu yana Mersin'de 5 ayrı şubede faaliyet gösterdiklerini belirterek, kendine has bir damak tadı olan kerebici, internet üzerinden de İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi illere pazarladıklarını kaydetti.
Kerebiç yapımıyla ilgili olarak bilgiler de veren Yağcı, kerebici; beyaz bir köpüğün içinde yatan irmikle yapılmış, içi fıstık veya ceviz dolu, içli köfte şeklinde oldukça şekerli değişik bir tatlı olarak yorumladı. Yağcı, "İlk lokmada hoşlanmasanız da devam etmeyi deneyin, çünkü ilk lokma daha önce kerebici hiç tatmamış birisi için şaşırtıcı olabiliyor. Bunun sebebi beyaz köpüğün kendisi. Tatlının dışındaki beyaz köpük aslında krema değil, çöven kökünün suyu. Bu değişik tada sonraki lokmalarınızda alışıyor hatta bu tattan hoşlanmaya başlıyorsunuz" dedi.
İçliköfte şekline getirilerek yapılan kısmın dışı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapıldığını, içine de fıstık veya ceviz konulduğunu ifade eden Yağcı, kerebicin sosunun hazırlanışının ise oldukça zahmetli olduğunu belirtti. Yağcı, ilk olarak işe çöven kökünü ıslatmakla başladıklarını, bir gün boyunca suda bekletildikten sonra da çöven kökünü yaklaşık 5 saat boyunca kaynattıklarını, sonrasında da süzülmeye bırakarak, süzülen yeşil su büyük çırpma aletlerinde çırptıklarını belirtti.
Yağcı, "Bu çırpma işlemi yeşil su, beyaz köpük halini alana kadar devam ediyor. Bu köpüğe, neredeyse karameliz olacak kadar yoğunlukta şeker ekleniyor ve çırpma işlemine devam ediliyor. Her şey bittikten sonra üzerine tarçın serpiliyor. İşte kerebicin pişirilme macerası böyle" diye konuştu.
Kerebiçteki kolesterol ve kalori oranının da oldukça düşük olduğunu vurgulayan Yağcı, tatlının içinde yer alan antepfıstığı ve cevizden başka kalori yapabilecek malzeme olmadığını söyledi. Yağcı, "Kerebiçteki şeker oranı çok düşük. 1 kilo kerebiçte kullanılan şeker oranı 100-150 grama tekabül ediyor. Bu da şeker hastası olan insanların bile kerebici tercih etmesindeki en önemli etkenlerden biri" diye konuştu.
ben mersinliyim ama newyorkta yasiyorum.tr'den gelen giden kimse olmadigi icinde maaleseftirki kerebice hasret gittik! buradada bir subeye ne dersiniz:))
Düzeltme:Kerebicci Yusufun Kerebicci Oğuz olarak değiştirilmesini bilgilerinize sunarım tesekkürler.Onur Yağcı