Mersin'de kılıçbalığının av mevsiminin başlamasıyla günde 10-15 tane kılıç balığını ağlarında gören balıkçıların yüzü güldü.
Açıkta sürü halinde gezen boyları 1,5 ile 2 metreye varan 8-10 kilo ağırlığındaki kılıçbalıkları, av mevsiminin başlamasıyla birlikte Mersinli balıkçıların gözdesi oldu.
Şubat ve Mart aylarında avlanmasına izin verilen kılıçbalıklarının av süresini iyi değerlendirmek isteyen balıkçılar, sabahın erken saatlerinde denize açılarak kılıçbalığı avlamaya çalışıyorlar.
Yakaladığı 1,5 metrelik 8 kilo ağırlığındaki kılıçbalığı ile denizden dönen balıkçı Doğan Alev, balığın müşterisinin hazır olduğunu ve av süresince günlük en az 10 kılıçbalığının ağlarına takıldığını söyledi. Kılıçbalıklarının genellikle sürü halinde gezdikleri için yakalanmasının daha kolay olduğunu belirten Alev, "Yakaladığımız balıklar yurt dışına ihraç edildiği için pazarı da kolay oluyor. Alıcısı hazır olunca balıkçılar da rahat ediyor. Yakaladığımız kılıçbalığının kilosunu yaklaşık 18 YTL'den satıyoruz" dedi.
Açık deniz balığı olan kılıçbalığının, 800 metre derinliğe inebildiği gibi deniz yüzeyinde, zaman zaman da suyun dışına fırlayarak dolaştığını belirten Alev, kılıçbalıklarının en çok Akdeniz sularında görüldüğünün de altını çizdi. ılıçbalıklarının çok çabuk ürediğini ve büyüdüğünü kaydeden Alev, şöyle konuştu:
"Kılıçbalığı etçil bir balık olup, sürü halindeki diğer küçük balıkları yiyerek beslenirler. Etinin lezzetinin yanında, güzelliği, iri ve güçlü bir balık olmasıyla talep edilen balık çeşitlerinin başında geliyor. Kılıçbalığı avı ülkemizde de, babadan oğla geçen bir miras ve av zamanı özlemle beklenilen bir aktivite olarak yaşamda yerini almıştır. Özellikle Şubat ve Mart aylarında başlayan av sezonu, Akdeniz kıyıları boyunca sürer. Mart ayından sonra kılıçbalıklarının çiftleşme zamanı olduğundan avlanmasına izin verilmez. Yumurtlama dönemi yaklaşık 1 ay sürer, yumurtalarını bırakan balıklar tekrar su yüzüne çıkmaya başlar. Biz balıkçılar da yumurtlama döneminin bitmesini bekleriz."