22
Ocak
2025
Çarşamba
MERSİN

Kırmızı karıncalar doğaya salındı

ORMAN ZARARLILARIYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Mersin'de özellikle sedir ve göknar gibi ağaçlara zarar vererek kurumasına neden olan kene ve kabuk böcekleriyle mücadele çalışmaları kapsamında, ormanlara, kırmızı orman karıncaları bırakıldı.

Anamur ilçesindeki ormanlık alanlara bırakılan ve her birinde 300 bin adet kırmızı orman karıncası bulunan 10 adet yuva, açılan çukurlara yerleştirildi. Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, küresel ısınmanın, dünyadaki biyolojik dengeyi olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, "Bu dengeyi sağlamak için gerekli oksijeni üreten tek kaynak olan ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi hayatı önem taşımaktadır. Kuraklık nedeniyle ormanlardaki ağaçların zayıf düşmesi sonucunda çeşitli zararlı böcekler çoğalmakta ve ormanlarımızın tahribine sebep olmaktadır. Böcek tahribatları çoğu zaman yangınlardan daha fazla zarar verebilmektedir. Çünkü yanan alan göz önündedir ve ona göre yangına müdahale edilerek söndürülmektedir. Ayrıca yangın tehlikesi önceden bilinebiliyor ve sonuçta yanık sahalar yeniden ağaçlandırılıyor. Fakat böcekler ağaca girip yemeye başladıktan ve çok ciddi tahribat yaptıktan sonra ancak tespit edilebiliyor. Bu nedenle böcek tahribatını önceden görmek mümkün olamamaktadır" dedi.

Orman zararlısı böceklerle mücadele çalışmaları kapsamında, yuvalarıyla birlikte Antalya’dan getirilen kırmızı orman karıncalarını ormana bıraktıklarını ifade eden Gözükara, "Karıncalar ağaçlarımıza zarar veren kabuk böceklerini ve kene gibi her türlü zararlı böceğin larvalarını yemektedirler. Bu larvaları yiyerek büyük fayda sağlayacak ve doğal dengenin yeniden oluşmasına katkıda bulunacaklar. Daha önce 50 adet karınca yuvasını, yani 15 milyon kırmızı orman karıncasını sedir sahalarına naklini gerçekleştirmiştik. Bu sefer de 3 milyon adet karıncayı, kraliçe karıncalarıyla birlikte hazırladığımız yeni yuvalarına yerleştiriyoruz. Bu karıncalar ortalama 5-6 yıl yaşamaktalar. Bir yuvadaki karıncalar yılda yaklaşık 19 milyon adet zararlı böceğin larvalarını yiyerek ormanlarımızın korunmasına önemli katkıda bulunacaklardır” diye konuştu.

ORMAN ZARARLILARIYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2010 Pazartesi 10:47:04
Güncelleme :12 Nisan 2010 Pazartesi 13:23:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?