15
Ocak
2025
Çarşamba
MERSİN

Limanın marina yapılmasına tepki

TAŞUCU-SEKA LİMANI'NIN MARİNAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Meslek Komiteleri Şefi İbrahim Kitapçı, stratejik ve ekonomik değeri yüksek bir ticari liman olarak öne çıkan Taşucu- Seka Limanı'nı marinaya dönüştürme çabalarını anlayabilmenin mümkün olmadığını söyledi.

MDTO Meslek Komiteleri Şefi İbrahim Kitapçı, özelleştirme sürecinin ardından 2007 yılında devredilen Mersin Limanı'nın 2 yıllık zaman diliminde önemli bir gelişim göstererek, uluslararası arenada söz sahibi limanlar arasına girmeye aday konuma geldiğini söyledi. Kitapçı, limandaki hızlı gelişiminin yanında global deniz taşımacılığının lokomotifi olarak öne çıkan konteyner taşımacılığına daha da önem verilmesiyle birlikte yatırımların da bu alana doğru kaydırıldığını anlattı. Kitapçı, 2000 yılı Ağustos ayında tamamlanan JICA-Türkiye Ulusal Liman Gelişim Master Planı (ULIMAP) Nihai Raporu'na dikkat çekerek, Mersin Limanı'nın stratejik önemini kullanarak Akdeniz'in en güçlü aktarma limanı olabilme yolunda gerekli bağlantıları kurma çalışmalarının hızlandırıldığını, kısa bir sürede belirlenen hedefe ulaşılacağına inandığını kaydetti.

Konteynerli yüklerin yanı sıra Akdeniz içi ve Karadeniz bağlantılı genel kargo ve dökme yüklerinin elleçlenmesi bakımından da Mersin Limanı'nın önemli bir merkez olduğunu ifade eden Kitapçı, "Limanda konteyner taşımacılığındaki artışla beraber liman sahası yetersizlikleri, kapasite, maliyet gibi nedenlerden dolayı transit yüklerin elleçlenmesinde sorunlarla karşılaşılarak, bu da yüklerin çevre ülkelerdeki rakip limanlara kaymasına neden olabilir. Konteyner trafiğindeki artışla birlikte Türkiye ve Mersin ekonomisi, özellikle Akdeniz içi genel kargo ve dökme yüklerin kontrolünün stratejik önemi ve İç Anadolu ile Güneydoğu Anadolu merkezli yüklerin toplam kapasitesi iki katı oranında artış gösterecektir" dedi.

 "TAŞUCU-SEKA LİMANI LOJİSTİK VE İKMAL AÇISINDAN EN STRATEJİK LİMAN"

İthalat ve ihracatın rahatlatılabilmesi açısından Mersin Limanı'na alternatif olarak kullanılacak yakın bir liman düşünülmesi tavsiyesinde bulunan Kitapçı, ULIMAP Nihai Raporu'na göre de uzun vadede ihtiyaç duyulacak yatırımın tahminlere göre mevcutlara ilaveten Akdeniz Bölgesi'nde 5 yeni konteyner rıhtımı ve 10 genel yükler için çok amaçlı rıhtım yapılması gerektiğini söyledi. Kitapçı, böylesi bir durumda Seka-Taşucu Limanı'nın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını, söz konusu limanın yapısı, konumu, ulaşım rahatlığı, rıhtımlarının durumu, geri sahası, mevcut ekipmanları ve mendirekleriyle korunmuş deniz sahası gibi kriterler göz önüne alındığında hali hazırda belirtilen şartlara sahip olduğunu kaydetti. Limanın işlerliğinin arttırılarak, genel kargo ve dökme yüklerin de bu limanda daha yoğun bir şekilde yönlendirilmesinin uygun olacağını dile getiren İbrahim Kitapçı, "TCDD Genel Müdürlüğü'nün planlarında bulunan Karaman-Mut-Silifke-Mersin Demiryolu Projesi'nin gerçekleşmesi halinde Taşucu-Seka Limanı'nın önemi daha da artacaktır. Uluslararası ticaretin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile karşılıklı yapılan yük ve yolcu taşımacılığının büyük bir bölümü de Mersin'den denizyoluyla gerçekleştirilmektedir. Şu anda yolcu ve araç giriş-çıkışının bir kısmının gerçekleştirildiği Taşucu Belediye Limanı, küçük, sığ ve yetersiz olmasının yanında konumu itibariyle de genişleme imkanı bulunmadığından yük ve yolcu taşımacılığı kapsamlı bir şekilde yapılamıyor" diye konuştu.

Suriye, Lübnan, İsrail gibi ülkelere yakınlığı ve KKTC'ye en yakın Türk limanı olması nedeniyle Taşucu-Seka Limanı'nın askeri anlamda da önemli bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Kitapçı, limanın Doğu Akdeniz çanağının lojistik ve ikmal gibi konularda da en stratejik liman olarak da öne çıktığını anlattı. Kitapçı, gerginlik ve seferberlik dönemlerinde özellikle seferde el atılacak gemiler için çok önemli bir liman ve üs konumunda vazgeçilmeyecek bir askeri personel ve malzeme aktarma bölgesi özelliğine de sahip olan limanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye ve KKTC için sosyal, ekonomik, politik ve askeri alanlarda oldukça önemli olan Taşucu-Seka Limanı'nın kullanımının özendirilmesiyle birlikte işlerliğinin arttırılmasının milli bir görev ve gereklilik olduğunu ifade eden Kitapçı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ancak 'Mersin-Karaman Çevre Düzeni Planı' ile Taşucu-Seka Limanı, yat limanına dönüştürülmüştür. Bölge ülkelerinin Doğu Akdeniz çanağındaki liman yatırımlarını hızlandırdığı ve hatta giderek artan ticaret hacmine yetişebilmek için Mersin'e ikinci bir konteyner rıhtımı yapılmasının planlandığı bir dönemde, stratejik ve ekonomik değeri yüksek bir ticari limanı marinaya dönüştürme çabalarını anlayabilmek mümkün değildir. Bütün bunların ötesinde Mersin'de mevcut 2 marina 6 yıldır üçer kez ihale edilmiş olmasına rağmen faaliyete geçirilememiş ve atıl bir vaziyette beklerken, yörenin, bölgenin ve ülkemizin can damarından birini keserek, geleceğimizle oynanmasına hiç kimsenin hakkı yoktur."

Seka-Taşucu Limanı, 2 mendirekle çevrili olup toplum 610 metre uzunluğa sahip, biri Ro-Ro rıhtımı olmak üzere toplam 6 adet rıhtıma sahip. Limanda ayrıca yolcu giriş-çıkış işlemleri de yapılabiliyor. Yükleme-boşaltma, kılavuz ve römorkör hizmeti verilen, su derinliğinin, manevra alanının yeterli olduğu limanın aynı zamanda karayolu bağlantıları da öne çıkıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2009 Cumartesi 10:56:02
Güncelleme :24 Ekim 2009 Cumartesi 11:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?