Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreteri Korer Özbenli, kentteki 'lojistik üs' çalışmalarının Türkiye genelindeki çalışmalardan ayrı ve bağımsız olarak ele alınması gerektiğini, bunun aynı zamanda da Türkiye'nin çıkarına olacağını savundu.
Özbenli, Mersin'in Doğu Akdeniz'in en önemli lojistik üssü konumunda olarak öne çıktığını belirterek, kara, deniz, demir ve hava yolu bağlantılarıyla Mersin'in önemli bir avantaja sahip olduğunu söyledi.
Lojistik kavramının yeni bir kavram olduğunun altını çizen Özbenli, özellikle son dönemlerde gerek dünyada, gerekse de Türkiye'de lojistiğin öneminin farkına varılarak, ekonomide de belirleyici bir kavram haline geldiğini anlattı. Mersin'in lojistik sektöründeki konumunun, Türkiye'nin mevcut coğrafi yapısından kaynaklandığına işaret eden Özbenli, bugün gelinen noktada lojistiğin, kentin olmazsa olmazlarından biri haline geldiğini vurguladı. Her ilde olduğu gibi her yerde lojistik faaliyetler gösterilmesi yerine Türkiye'nin belirli merkezlerinde bu konudaki çalışmaların yoğunlaştırılması talebinde bulunan Özbenli, söz konusu merkezin Doğu Akdeniz'deki tek üssününse Mersin olduğunu kaydetti.
"MERSİN, DOĞU AKDENİZ'İN EN ÖNEMLİ LOJİSTİK ÜSSÜ KONUMUNDA"
Mersin'in, Doğu Akdeniz'in en önemli lojistik üssü konumunda olduğuna dikkat çeken Özbenli, kentin deniz, demir, kara ve havayolu bağlantısıyla çok önemli bir noktada olduğunu dile getirdi. 'Lojistik üs' konusunda bir süre önce başlatılan çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Özbenli, bununla ilgili olarak kamu kesiminden de gerekli desteği görmek istedikleri gibi bu alandaki çalışmaların da bir an önce sonuçlandırılmasını beklediklerini ifade etti. Özbenli, "Mersin'deki lojistik üs çalışmaları, Türkiye genelindeki çalışmalardan ayrığı ve bağımsız olarak ele alınmalı. Bu durum aynı zamanda da Türkiye'nin çıkarına olacaktır. Biz yetkililerden gerekli adımları atmalarını ve kentteki 'lojistik üs' çalışmalarına ivme kazandırmalarını bekliyoruz" dedi.
"KONTEYNER LİMANI MERSİN'İ DAHA DA İDDİALI KONUMA GETİRECEK"
Doğu Akdeniz'deki limanların yetersizliği ve Orta Asya ile Ortadoğu'ya yönelik gelecekteki talebin karşılanması için Mersin'e yapılacağı açıklanan; 'Konteyner Limanı' ile ilgili olarak değerlendirmelerde de bulunan Özbenli, proje kapsamında çalışmaların çok hızlı bir ilerleme süreci içinde olduğunun söylenemeyeceğini söyledi. Korer Özbenli, konteyner aktarma merkezi (hub port) olarak hizmet vermesi planlanan yeni limanın, hizmete girmesi halinde de istihdama önemli bir katkı sağlayarak 3 bin kişiye de iş ve aş kapısı olacağı belirtti. Bu konudaki çalışmaların, Mersin'in Doğu Akdeniz'in en önemli 'lojistik üssü' olma konusundaki iddiasını da arttıracağını savunan Özbenli, bu alanda yapılan çalışmaları da önemsediklerini dile getirdi.
"HAVAALANI SADECE MERSİN'E DEĞİL ADANA'YA DA KATKI SUNACAK"
Mersin'e yönelik olarak hazırlanan; 'Lojistik Master Planı'nın yapılması değil, söz konusu planda yer alan çalışmaların hayata geçirilmesini önemsediklerine dikkat çeken Özbenli, bunun için de hükümetin desteğinin şart olduğu uyarısını yaptı. Özbenli, plan kapsamında yer alan çalışmaların gerçekleştirilmesinin sadece Mersin'in değil, aynı zamanda da Türkiye'nin çıkarına olacağına işaret etti.
Ulaştırma Bakanlığı'nca Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesine yapımı gündemde olan, uluslararası ölçekteki 'Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi' ile ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Özbenli, projenin sadece Mersin'e değil, aynı zamanda Adana ve Çukurova Bölgesi'ne de önemli katkılar sunacağının altını çizdi. Yer konusundaki tartışmaları doğru bulmadığını kaydeden Özbenli, bu noktada da gerek Mersin'in, gerekse de Adana'nın ortak hareket ederek, projenin bir an önce sonuçlandırılması adına çaba sarf etmesi çağrısında bulundu. Özbenli, iş dünyası olarak beklentilerinin 'Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi'nin bir an önce hayata geçirilerek gerekli somut adımların atılması olduğuna dikkat çekti.