Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Ömer Gülay, Mersin'in Berdan Barajı'ndan elde ettiği içme suyundaki arsenik oranının standart değerin çok altında olduğunu söyledi.
Bunun TÜBİTAK raporlarıyla belirlendiğini ifade eden Gülay, Mersin'in suyunun Türkiye'nin en kaliteli suyu olduğunu, vatandaşların gönül rahatlığı ile musluktan akan suyu içebileceğini kaydetti.
Gülay, hizmet binasında düzenlediği toplantıda, İzmir ve Ankara'dan sonra Mersin'de de gündeme gelen 'arsenikli su' tartışmalarına son noktayı koydu. Mersin'in suyunun temiz olduğunu bildiklerini ancak panik havası oluşturmaya çalışanlara fırsat vermemek için 25 gün önce aldıkları numuneleri TÜBİTAK'a gönderdiklerini belirten Gülay, "Rapora göre Berdan Barajı'ndan elde ettiğimiz içme suyunun arsenik oranı, standart değerin çok altında çıktı" dedi.
Türkiye'nin hiçbir yerinde yapılmayan şekilde her gün laboratuvarlarda suyu tahlil ederek, temizliğinden emin olmaya çalıştıklarını vurgulayan Gülay, "TÜBİTAK raporunda, özellikle arsenik ve demir oranları, ölçülebilecek değerlerin çok altında çıktı. Bu raporun bize verdiği değerden sonra içtiğimiz sudan asla kaygı duymamamız gerekiyor. Çünkü bizim suyumuz Türkiye'nin en kaliteli sularından biridir" diye konuştu.
Mersin'de geçtiğimiz günlerde yaşanan çocuk ölümlerinin içme suyundan kaynaklandığı yönündeki spekülasyonlara da değinen Gülay, bu olayın suyla bir ilgisinin bulunmadığını vurgulayarak, konuyla ilgili olarak görüştüğü Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin de suda böyle bir bulguya rastlanmadığını söylediklerini belirtti.
Rapordaki arsenik değeriyle ilgili bilgi veren MESKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkan Vekili Tülin Altunkaya ise, normal suda olması gereken 6 miligramlık arsenik değerinin Mersin'deki içme suyunda 5 mikrogramın altında olduğunu ifade ederek, "Ne arsenik miktarında ne de diğer parametrelerde korkulacak bir durum yok. Mersin'de yaşayanlar Türkiye'deki en kaliteli ve en güvenilir şebeke suyunu içiyor" dedi.
Altunkaya, arseniğin suda bulunmasının aslında çok doğal olduğunu, önemli olanın bu değerlerin insan sağlığına zarar vermeyecek parametrelerde tutulması olduğunu söyledi. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği'ne göre içme suyunda olması gereken arsenik değerinin 1 litrede 10 miligram olduğunu hatırlatan Altunkaya, Mersin'in içme suyundaki değerin 5 mikrogram gibi okunmayacak değerin altında olduğundan, endişe edilecek bir durum bulunmadığını sözlerine ekledi.