Mersin'de içme suyunda 'asbest' olduğu yönündeki iddialara yanıt veren, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Ömer Gülay, söz konusu iddiaları yalanladı. Gülay, yapılan analizlerde içme suyunda insan sağlığına uygun olmayan hiçbir maddeye rastlanılmadığını açıkladı.
MESKİ Arıtma Daire Başkanı Tülin Altınkaya ve Halkla İlişkiler Müdürü Sibel Yalçın ile makamında ortak bir açıklama yapan Ömer Gülay, Berdan Barajı'ndan gelen içme suyunun evlere dağıtımını sağlayan asbestli boruların, kanserojen madde içerliğine yönelik iddiaları değerlendirdi.
Gülay, Bu iddiaların bilimsel ve teknik açıdan hiçbir dayanağının olmadığının altını çizerek, Mersin'in içme suyunun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenli bir şekilde kontrol edildiğini vurguladı.Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Gıda Güvenliği ve Beslenme Araştırma Müdürlüğü tarafından yapılan analizlere dikkat çeken Gülay, bu analizlerde de ilgili yönetmelikler açısından insan sağlığını tehdit edecek hiçbir bulguya rastlanılmadığını söyledi. Ömer Gülay, Türkiye'nin en kaliteli suyunu Mersinlilerin içtiğini ve bu nedenle de herkesin içinin rahat olması, asılsız iddialara da kulak asılmamasını istedi.
Tülin Altınkaya da, asbestin yutulmasıyla solunumla alınmasının aynı şeyler olmadığına ifade ederek, içme suyu hatlarında kullanılan asbestli çimento borularının tehlikesinin de henüz kanıtlanmadığını, bu nedenle de asıl sorunun asbestli ürünlerin üretim aşamasında olduğunu vurguladı. Bu nedenle de üretim yapan endüstrilerde korunma şartlarının sağlanması gerektiğini dile getiren Altınkaya, asbestin içme sularındaki sınır değerlerin altında olduğunu, asbestin ise kanserojen etkisini ancak solunum yoluyla gösterdiğini ve akciğer kanserine yol açtığını anlattı.
Altınkaya, "Bu madde üretim aşamasında işçi sağlığını direk olarak etkilemektedir. Kullandığımız sulardaysa asbest ile ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Mersin içme suyunun fazla klorlu olduğu açıklamasıyla yine son derece bilimsellikten uzak ve talihsiz bir açıklamadır" dedi. MESKİ'nin arıtmayla ilgili olarak 'ozonlama sistemi'ne geçebilmek için gerekli fizibilite ve proje hazırlandığına işaret eden Altınkaya, şehir şebekesinin yenileme çalışmalarıyla birlikte ozonlamaya geçilebilmesi için hazırlanan projenin de yatırım planına dahil edildiği bilgisini verdi.
Proje için yıl içinde ihale açılacağını ve bunun için de 1 milyon 180 bin TL'lik bir bütçe oluşturulduğunu kaydeden Altınkaya, ozonlama yapılmasıyla birlikte klor kullanımından vazgeçilmeyeceğini söyledi. Tülin Altınkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Sonuç olarak hangi nedenden olursa olsun, halkın böylesine hassas bir konuda yanlış bilgilendirilmesi sorumsuzca bir davranıştır. Bu konuyla ilgili yargıya başvurma hakkımızı saklı tutmaktayız."