4
Kasım
2024
Pazertesi
MERSİN

Mezarlıkta hoşgörü dersi verdiler

Her dine mensup insanların mezarını bünyesinde barındıran Mersin Mezarlığı’nda, Kurban Bayramı dolayısıyla 3 büyük dine mensup din adamlarının katıldığı bir tören düzenlendi.

Hoşgörü Mezarlığı" olarak bilinen Mersin Mezarlığı’ndaki törende Müslüman, Hıristiyan ve Musevi din adamları dualar okudu.

Mersin Şehir Mezarlığı’ndaki törene, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kemal Sığırcıklıoğlu, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Akdeniz Belediye Başkanı Kenan Yücesoy, Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Gregorio Bruno Simonelli, Papaz Roberto Ferrrari, İmam Ramazan Ulu, Katolik Cemaati Temsilcisi Lina Nasif ile bu dinlere mensup çok sayıda vatandaş katıldı.

Dua töreninde konuşan Simonelli, Mersin’in, içinde barındırdığı her dinden ve mezhepten insanlar nedeniyle bir mozaik kenti olduğunu belirterek, "Bu mozaiğin bir güzelliğini de Mersin Mezarlığı kanıtlamaktadır. Bugün burada 4. geleneksel duamızı yapıyoruz. Kaybettiğimiz dostlarımızı, yakınlarımızı hep beraber ziyaret ediyoruz. Ayrıca bugünü sizlerle yaşamak Allah’ın bir lütfudur. Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık dinleri, sevgiyi, merhameti, özgürlüğü, barışı ve kardeşliği emreder. Her 3 semavi dinin anlayışı yeryüzünde egemen olduğunda, gerçek bir huzur ve güven egemen ortamı sağlanmış olacaktır" dedi.

Mezarlık imamı Ramazan Ulu’nun Kur’an-ı Kerim okumasının ardından, her dine ait ilahiler okunup, dualar yapıldı. Ardından Şehitlik’e geçen din adamları, burada Şehit Piyade Asteğmen Murat Akkuş’un kabri başında da dua etti. İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Simonelli, beraberinde şişe içinde getirdiği suyu, şehit asteğmenin mezarına serpti.

Ayrı dinlerden ölenlerin birarada gömüldüğü ve ortasında bir de şehitlik bulunan Mersin Şehir Mezarlığı, Müslüman, Hıristiyan ve Musevi mezarlarının birarada olması nedeniyle, "Sevgi ve Hoşgörü Anıtı" olarak biliniyor. 1935 yılında Belediye Başkanı Mithat Toroğlu’nun girişimiyle bugünkü Şehir Mezarlığı’nın yeri kamulaştırılarak 400 dönüm arazi üzerinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra, 1936 yılında Şehir Mezarlığı oldu.

Başlangıçta ortadaki yolun doğu tarafı Müslümanlar’a, batı tarafı ise diğer din ve mezheplere ayrıldı. Kent nüfusunun hızla artması ve gayrimüslim nüfusunun azalması, zamanla bu ayırımı ortadan kaldırarak bütün dinlerin mensupları için karma bir mezarlık haline geldi. 1950 yılında "Şehitlik" bölümü de kurulan Şehir Mezarlığı’ndaki 72 bin mezarın yaklaşık 5 bininin Hıristiyan ve Musevi vatandaşlarına ait olduğu bildirildi. Mersin Şehir Mezarlığı, 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından "Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak korumaya alındı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2005 Cuma 14:09:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?