Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, global krize karşı alınması gereken önlemlerde geç kalınmaması uyarısında bulundu.
İşsizliğin, önümüzdeki dönemde bugüne kadar görülmemiş orana ulaşacağını savunan Aşut, iş kayıpları ve işten çıkarmaların da geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını iddia ederek, ekonomi yönetimiyle yerel seçimlerin ayrı kulvarlarda, birbirini etkilemeden yollarına devam etmesini şart koştu.
Türkiye'nin 29 Mart'ta sandık başına giderek, yerel yöneticilerini bir başka ifadeyle de şehrini teslim edeceği kişiyi belirleyeceğinin altını çizen Şerafettin Aşut, "Seçimlerde kişilerin öncelikleri farklılaşabiliyor ancak bir şey var ki, içinde bulunduğumuz kriz ortamında ekonomi, iş kaybı, işsizlik gibi konular herkesin önceliği haline gelebiliyor" dedi.
Bugün gelinen noktada dünyada birçok ülkenin krizin etkilerini en aza indirebilme adına ardı ardına önlem paketlerini devreye koyduğunu, ancak buna rağmen yinede piyasaların canlandırılamadığının altını çizen Aşut, alınan önlemlerin bazı sektörleri olumlu etkilerken, kimi sektörlerdeyse işe yaramadığını savundu.
Aşut, Amerika'da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın iflas edeceğine yönelik haberin, dünya piyasalarında dalgalanmalara neden olduğunu, bu durumun da dünya ölçeğinde krizi hala kontrol altına alabilen hiçbir ülkenin olmadığının açık bir göstergesi olduğunu vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan analizlere dikkat çeken Aşut, söz konusu analizlere göre de Türkiye'nin önümüzdeki dönemde işsizliğin bugüne kadar görülmemiş oranlara ulaşacağı öngörüldüğünü hatırlattı.
Aşut, "Bazı sektörlerde toplu işten çıkarmaların yaşandığı, bunun yanında birçok sektörde küçük çaplı işten çıkarmaların olduğu zaten herkes tarafından biliniyor. Ancak şu unutulmamalıdır ki; iş kayıpları ve işten çıkartmaların artması, geri dönüşü mümkün olmayacak sonuçlar doğuracaktır. Piyasalarda gelişen bir olumsuzluğa karşı anında önlem alınması, ekonomi yönetiminin önceliği olmalıdır. Ancak ekonomi yönetiminin, krize karşı alınması gereken önlemleri almaması, yerel seçimlerin ekonominin önüne geçtiği yönündeki kaygıları da arttırıyor" diye konuştu.
Pazar kayıplarıyla birlikte kapasite düşüşü, işsizlik artışı, finansman ihtiyacına yönelik çözümlerle ilgili olarak önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini ifade eden Aşut, ülke ekonomisinin yüzde 57'sinin dış pazarlara yapılan ihracattan sağlanırken, yüzde 93-95'lik bir bölümünün de iç pazardan temin edildiğine dikkat çekti. Aşut, firmaların dış pazar arayışlarının devam ettiğini, bunun yanında da iç tüketimin artmasına yönelik vergisel düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
Birçok sektörde üretimin her geçen gün azaldığını, işyerlerinin kapanmaya başladığına işaret eden Aşut, açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Sipariş iptallerinin had safhaya ulaştığı, işten çıkarmaların artmaya başladığı bugünleri ve bu olumsuzlukların artmaması için yarınları kurtarma adına; gerekli tedbirlerin alınmasında geç kalınmamalı, yerel seçimlerle ekonomi yönetimi ayrı kulvarlarda birbirini etkilemeden yoluna devam etmelidir."