Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin'de güzel şeyler olduğunu ve daha güzeline de hazır olunması gerektiğini belirterek, "Mersin'in yarını bu gününden daha parlak olacak, daha zengin olacak, daha huzurlu, daha mutlu olacaktır" dedi.
MTSO'nun 125. kuruluş yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen törende konuşan Aşut, Mersin'in, birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapması açısından eski, ancak modern kentleşme anlamında yeni bir kent olduğunu söyledi. 1850'li yıllarda bir merkez olarak Osmanlı Tapu Kadastro sicillerinde adı geçmeyen bir yer olan Mersin'in, değişen dünya dengelerinin sonucunda ticaretin artması ile önem kazanmaya başladığını ve bundan 125 yıl önce birkaç Mersinli tüccarın girişimi ile Ticaret Odası'nın kurulduğunu hatırlatan Aşut, bu anlamda Mersin'in kent olarak genç ama oda olarak Türkiye'nin en eski Ticaret Odalarından birine sahip olduğunu vurguladı.
125 yıllık bir deneyimi arkasına alan Mersin'in, özellikle Cumhuriyet döneminde gerçek potansiyelini ortaya çıkarmaya başladığını belirten Aşut, " Mersin sosyal yapısıyla, farklılıkları zenginlik kabul eden oluşumu ile özel bir kenttir. Mersin bu özelliği ile Türkiye'de bir modeldir ve Cumhuriyet tarihinin bir başarı hikayesidir. Böylesi genç bir kentin, bir kent için çok kısa sayılabilecek bir sürede Türkiye'nin nüfus bakımından 9. büyük ili, tarım-gıda sektöründe öncü, taşımacılıkta alt yapısı gelişmiş stratejik bir noktası, sanayi sektöründe krizde bile üretimini ve ihracatını azaltmayan bir yapılanması, 3 üniversitesi, Devlet Opera Balesi ve kültür-sanat aktiviteleri ile önemli bir değer haline gelebilmesi, önemsenmesi gereken bir başarıdır. Bu şeylerin büyük bir kısmının, kent dinamiklerinin ortak aklı ve çabası ile yapılabilmesi ise ayrı bir başarıdır" diye konuştu.
Mersin'in, aynı zamanda Türkiye'nin ilk serbest bölgesine sahip olduğunu kaydeden Aşut, şöyle devam etti; "İstenilen düzeyde olmayabilir ama Türkiye'nin iş hacmi bakımından en önemli serbest bölgesi ve kentin istihdam süngeridir. Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, krizde bile üretime devam etmiş, Türkiye'nin ilk 10 OSB'si içindedir ve sürekli büyüyerek kaliteli yatırımcı çekmektedir. Limanı, Türkiye'nin ikinci büyük limanıdır ve iş hacmi rekor kırmaktadır. Mersin, hükümetlerin politikalarının önünde giderek belirlediği orta ve yüksek teknolojiye geçilmesi kararı devlet sanayi stratejisinin oluşumuna örnek olmuştur. Bu konuda bilişim, elektronik ve medikal Ar-Ge'si yapan Teknopark'ına, inşallah bu yıl yine Türkiye'de bir ilk olacak olan Tarım-Gıda Teknopark'ı eklenecektir. Artık son aşamasına gelen ve Türkiye'de bir ilk olacak olan Mersin Lojistik OSB'si bile Türkiye'de henüz yasası olmayan bir proje. Mersin'in çabaları ile bir yasaya kavuşacak ve model olarak diğer illerin de önünü açacaktır."
Kalkınma Ajansları konusunda Mersin'in projelerindeki başarıları ve önerilerin, Kalkınma Ajanslarının kuruluş yasasında Mersin'in atıf olarak gösterilmesine neden olduğunu ifade eden Aşut, Mersin'in, yol haritasını belirleyen ve planlı bir şekilde bu yolu takip eden bir kent olduğunu vurgulayarak, "Sonuçlar kolay alınmıyor. Bürokrasi kolay çözülmüyor. Ancak, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, tüm kurum ve kuruluşlarımızla, STK'larımızla, Valiliğimizle, belediyelerimizle, bu süreçte Mersin'in projelerini duyuran, kamu oyu oluşumuna katkı veren ve olumlu eleştirileri ile eksiklerimizi gösteren Mersin basını ile kısacası tüm Mersin el ele çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Sadece bu günümüz için değil, gelecek nesillere olan sorumluluk hissi ve Mersin sevgimizle yorulmadan, küsmeden, şikayet etmeden oturduğumuz makamların hakkını vermeye çalışıyoruz. 125 yıllık bir Ticaret ve Sanayi Odası'nın başkanı olarak tüm Mersinlilerin, Mersin iş dünyamızın bilmesini ve inanmasını istediğim bir şey var; o da Mersin'in yarını bu gününden daha parlak olacak, daha zengin olacak, daha huzurlu, daha mutlu olacaktır" dedi.