Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın, günümüzde bilginin, küreselleşme ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişimi ile insanlığın ortak değeri durumuna geldiğini belirterek, bilgiyi üretebilen ülkelerin geleceğe güvenle baktığını söyledi.
Mersin Üniversitesi 2008-2009 Akademik Yılı, Çitflikköy Kampusu Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'ndeki törenle başladı. MEÜ Akademik Oda Orkestrası'nın mini konseriyle başlayan törende, Fen Bilimleri Enstitüsü öğrenci temsilcisi Zeynep Çetin bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajlarının okunmasının ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Süha Aydın, 1992 yılında kurulan ve kısa sürede önemli gelişme gösteren MEÜ'nün, çağdaş eğitim veren saygın üniversiteler arasına girdiğini söyledi.
Günümüzde bilginin, küreselleşme ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişme ile insanlığın ortak değeri durumuna geldiğine işaret eden Aydın, "Bugün, bilgiyi üretebilen ve insanlığın hizmetine sunabilen ülkeler geleceğe güvenle bakabilmektedir. Bu yüzden bilgi, sağladığı ayrıcalık ve taşıdığı misyon bakımından önceki dönemlere kıyasla çok daha önemli bir noktadadır. Toplumsal yaşama biçimlerinin gelişmesi ve üretim ilişkilerinde yaşanan değişimler, bugüne gelme biçimimize etki etmiş ve bilginin yönünü de değiştirmiştir. Dünya milletleri, 'küreselleşme' kavramının ortaya çıkması ve yaygınlık kazanması ile ekonomi, siyaset ve iletişim bakımlarından birbiriyle yakınlaşmış, bilim ve teknoloji ortak kullanım alanları haline gelmiştir" dedi.
Uluslararası rekabeti de beraberinde getiren bu yakınlaşmanın, bilgiyi daha da değerli hale getirdiğini vurgulayan Aydın, "Çünkü artık toplumların ve devletlerin gelişmişlik düzeyleri bilgiyle ölçülür hale gelmiştir. İşte bu yüzden de bilgiyi üretme, çoğaltma ve bunu toplum yararına kullanma fikri devlet politikaları haline getirilmiş, bilgi üretimine sağlanan katkı, devletler için bir prestij unsuru olarak algılanmaya başlamıştır" diye konuştu.
Aydın, ülkemizin bilgi toplumu olma yönündeki çabalarına, yaptığı araştırma, geliştirme ve uygulama faaliyetleri ile katkı sunan üniversitelerin, bilimsel ve teknolojik alandaki çalışmaları ile ülkemizin rekabet gücünü arttırdığını ve refah seviyesini yükselttiğini kaydetti. Aydın, Mersin Üniversitesi'nin önemli bir misyonunun da, araştırma ve uygulamada toplam kaliteyi yakalamak ve bilimsel faaliyetlerin ürününü içinden çıktığı topluma kaliteli hizmet olarak yansıtmak olduğunu söyledi.
Konuşmasında öğrencilere de seslenen Rektör Prof. Dr. Süha Aydın, şu görüşlere yer verdi:
"Üniversitemizin başlıca misyonu; Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, laiklik ve cumhuriyet ilkelerinden ödün vermeyen, çalışkan, bilgi ve birikimlerini tüm insanlık yararına kullanan, topluma yararlı, evrensel değerler ışığında, modern ve pozitif düşünen, katılımcı, üretken ve oluşturduğu değerlerle ülkesini tüm dünyada temsil eden üstün nitelikli bireyler yetiştirmektir. Mersin Üniversitesi'nin misyon ve vizyonunu oluşturan temel değerlerden vazgeçmesi mümkün değildir. Bizler, tüm sorumluluklarımızın bilinciyle, beklentilerimizin karşılanmasına öncelik veriyor ve özen gösteriyoruz. Sizlerin, kendisi ve çevresiyle barışık, hak ve sorumluluklarının bilincinde, mutlu bireyler olabilmesi sadece bizler için değil ülkemiz için de gurur kaynağı olacaktır."
Aydın, konuşmasının sonunda, geçtiğimiz günlerde terör saldırısı sonucu şehit düşen 17 askerin ailesine başsağlığı dileklerinde bulunurken, hain saldırıyı kınadığını söyledi.
Aydın'ın konuşmasının ardından, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ger tarafından, "Yüksek öğretim kapsamında stratejik planlamanın evrimi" konulu ders verildi.
Törene, Vali Yardımcısı Kaya Çıtak, Akdeniz Bölge Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.