Mersin'in Mut ilçesinde Toros Dağları'nın eteğinde yer alan Yerköprü Şelalesi'ni oluşturan 200 metre uzunluğundaki su tüneli içinde doğallığı bozulmamış sarkıtlarla birlikte zengin bitki çeşitleri yer alıyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 'Tabiat Anıtı' olarak da tescil edilen ve Ermenek Çayı üzerinde yer alan 'Yerköprü Şelalesi' gezginciler, 'doğa harikası' olarak yorumluyor. Mut ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıkta olduğu belirtilen şelalenin 110 milyon yıl önce kretose yaşlı kireçtaşlarının faylanması sonucunda çok dar bir kanyonun oluşmasının yanında yine faylanmaya bağlı olarak bol karbonatlı su taşıyan bir kaynak suyun varlığıyla ortaya çıktığı belirtiliyor.
Yaklaşık 30 metre yükseklikten akan şelalenin, kendisini oluşturan 200 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve tabanı göl olan su tünellerinin içerisindeyse doğallığı bozulmamış sarkıt ve zengin bitki örtüsü yer alıyor. En etkili yerlerden biri olan ve köprü görevini gören mağaranın Gezende Barajı'nda gelen suyla beslenmesi ve kayanın dibindeki gözden çıkan suyun birleşme yerindeki hareketlilik beraberinde serinliği getirirken, suyun düştüğü noktada da oluşan gökkuşağı izleyenlere görsel bir şölen sunuyor.
Yerköprü Şelalesi'ni ilk defa ziyaret eden İsa Doğan, "Mut'a gelip de Yerköprü'yü görmeden gitmek büyük bir hata olurdu. Şimdiye kadar burayı hiç görmemiştim. Mardin'deki Yerköprü Şelalesi'ni gezip dolaştım ama Mut'takini görmemiştim. Bu manzarayı kolay kolay hiçbir yerde bulmak mümkün değil. Kimi insan doğayı, kimi insan özlediği yerleri arar bulur ama buranın hem doğa, hem de gizemli bir yer olarak görülmeye değer olduğuna inanıyorum" dedi.